Confidenţialitate

INFOMANIA • 1 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Paleu & Camelia Chenciu

  • Ministerul Sănătății a dat publicității, duminică seară, raportul pompierilor după controalele făcute în toate cele peste 500 de spitale din țară. Verificările au început după incendiul din toamna anului trecut, de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, tragedie în care 10 pacienți au murit arși de vii. Conform raportului, peste un sfert dintre spitalele României nu au rezervoare proprii cu apă pentru stingere în caz de incendiu, iar cele mai multe nu au sisteme de ventilație corespunzătoare. Totodată, sute de clădiri de spital nu au autorizație de securitate la incendiu. Lista include spitale județene, de copii, maternități, spitale orășenești sau unități de primiri urgențe. În Capitală, 18 spitale sunt în această situație.
  • Ministrul Sănătății a invocat infrastructura deficitară, lipsa de personal, dar şi un factor de risc suplimentar, anume prezenţa oxigenului în saloanele în care sunt îngrijiţi pacienţii cu Covid. Vlad Voiculescu vrea ca, în perioada următoare, să făcute verificări inclusiv în ce priveşte respectarea procedurilor în spitalele româneşti.
  • Între timp, criminaliștii au continuat ancheta la Institutul Matei Balș, al cărui pavilion Covid a fost cuprins de flăcări vinerea trecută. Bilanțul a urcat, duminică, la 7 decese. Mai mulți martori au fost chestionați, între care medicul care era de gardă în dimineața fatidică. La ieşirea de la audieri, doctorul le-a spus jurnaliştilor că atât el, cât și colegii săi, au făcut tot ce a fost posibil pentru a scoate cât mai repede pacienţii din saloane. Potrivit lui, salvatorii nu au putut sparge ferestrele, acestea fiind din termopan. Doctorul a explicat că existau proceduri privind manipularea instalaţiei de oxigen şi că acestea erau respectate în cadrul institutului.
  • Senatoarea Gabriela Firea și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu au intrat de la distanță, duminică, într-un schimb acid de replici. Social-democrata a respins ideea că partidul din care face parte ar fi culpabil pentru situaţia care a dus la producerea incendiului de la Institutul bucureștean „Matei Balş”, tragedie al cărei bilanț a urcat la 7 decese.
  • Trei pacienţi aflaţi într-un salon de Terapie Intensivă de la Spitalul bucureştean Sfântul Pantelimon au fost evacuaţi, duminică seară, din cauza fumului produs de un scurtcircuit la o lampă cu neon. Personalul medical a evacuat bolnavii, care nu au avut de suferit. Defecţiunea a fost remediată, iar cei trei pacienți au fost duşi înapoi în salonul ATI.
  • A şaptea tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech, constând în aproape 164.000 de doze, ajunge luni în ţară, pe aeroporturile Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Următorul lot este aşteptat peste o săptămână. Oricum, livrările sunt mult întârziate, ceea ce a tensionat relația dintre Uniunea Europeană și producătorii de vaccinuri. De luni, în România începe și administrarea de vaccin Moderna. Rapelul pentru acest ser se face la 28 de zile, față de 21 în cazul celui produs de Pfizer/BioNTech. Alte peste 19.000 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid la nivel național. Aproape 5.000 dintre ele au primit a doua doză, care – în câteva zile – le va oferi protecție maximă împotriva infecției.
  • Autoritățile schimbă strategia de vaccinare. Se mai pot programa de acum vârstnicii de peste 65 de ani, bolnavii cronic și persoanele cu handicap. Programările deja stabilite nu vor fi afectate, nici cele pentru rapel. Angajații din domenii considerate esențiale vor avea de așteptat. Amânările îi nemulțumesc pe profesori. Sindicaliștii pun sub semnul reluării cursurilor la clasă în această lună.
  • Angajaţi ai restaurantelor s-au numărat printre sutele de persoane care au protestat duminică la Budapesta, capitala Ungariei, față de restricțiile adoptate pentru controlarea crizei de coronavirus. Mai mulți patroni de localuri au decis să se le redeschidă, deşi guvernul i-a ameninţat cu amenzi drastice. Numărul noilor infecții este în scădere în Ungaria, dar mai mult de 3.500 de pacienți Covid rămân spitalizați.
  • Ministerul german al Apărării a anunțat că va trimite medici militari şi echipament în Portugalia, pentru a ajuta statul lusitan să facă faţă unei creşteri dezastruoase a numărului de cazuri de coronavirus. În acelaşi timp, Austria a declarat că va prelua un număr de pacienţi care necesită terapie intensivă. Portugalia este în prezent ţara cel mai grav afectată din lume, ca număr săptămânal de cazuri şi decese per capita.
  • Sub presiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite, Israelul va furniza 5.000 din dozele sale de vaccin împotriva Covid către medicii palestinieni din Cisiordania ocupată. Noul coordonator al ONU pentru Orientul Mijlociu a cerut statului evreu să faciliteze imunizarea în teritoriile arabe.
  • Aleși în urma scrutinului din decembrie, senatorii și deputații își încep, luni, activitatea. Adoptatea bugetului va fi prioritatea noii legislaturi. Guvernul condus de Florin Cîțu a justificat întârzierea prin pregătirea unei liste cu măsuri de stimulare economică. Totodată, partidele vor încerca să pună în aplicare promisiunile făcute în campania electorală, precum reforme în diverse domenii și corectarea legilor justiței. Din opoziție, social-democrații vor verifica soliditatea actualei coaliții. Primul test va fi o moțiune depusă, la Camera Deputaților, împotriva ministrului Sănătății.
  • De luni, intră în vigoare majorarea alocațiilor cu 20%. Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunța că despre o a doua creștere se va discuta abia atunci când proiectul de buget va fi aprobat.
  • Un bebeluș este spitalizat în stare gravă, la Suceava, după ce a intrat în stop cardio-respirator în timp ce era botezat. Preotul ar fi fost scufundat copilul complet în apă și ar fi înghițit o mare cantitate de lichid. Polițiștii au deschis un dosar penal.
  • Şeful diplomaţiei UE a “deplâns”, într-un mesaj online, ”arestările masive” din timpul protestelor de duminică din Rusia şi “utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva manifestanților şi jurnaliştilor. “Oamenii trebuie să-şi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter. Poliţia rusă a arestat, duminică, mai mult de 4.500 de demonstranți şi a blocat zonele centrale ale mai multor oraşe, inclusiv capitala Moscova, pe motiv că protestele nu au fost autorizate.
  • Armata din Myanmar a preluat controlul asupra ţării, devenită scenă a unei lovituri de stat. Președinta Aung San Suu Kyi şi alţi lideri au fost reţinuţi la primele ore ale zilei de luni. Soldaţii au fost mobilizați pe străzile capitalei Nay Pyu Taw şi ale celui mai mare oraş al fostei Birmanii, Yangon.
  • Dinamo Bucureşti s-a impus cu 1-0 pe UTA Arad , duminică seara, într-un meci din etapa a 20-a a Ligii 1 de fotbal. Tot cu 1-0, FC Botoșani a învins FC Hermannstadt. Astra Giurgiu și FC Viitorul au terminat la egalitate, scor 1-1.
  • FC Barcelona a anunțat că va da în judecată cotidianul spaniol El Mundo, care a dezvăluit valoarea contractului cu argentinianul Leo Messi, de 555 de milioane de euro pentru 4 sezoane. Gruparea catalană traversează o criză financiară profundă.
  • Dinamo a câştigat Cupa României la volei masculin, după finala cu SCM Craiova. Bucureștenii s-au impus cu 3-1. Turneul similar feminin va avea loc între 18-21 februarie
  • Danemarca a cucerit al doilea său titlu consecutiv de campioană mondială la handbal masculin, duminică seara, la Cairo, după ce a învins în finală Suedia, scor 26-24. Spania a obținut medalia de bronz , învingând Franța în finala mică.
  • Simona Halep își începe luni, “aventura” în noul sezon de tenis feminin. Românca o întâlnește, pentru prima dată, pe rusoaica Anastasia Potapova în turul secund al turneului de 500 de puncte de la Melbourne. Startul  partidei este programat după ora 9 și 30 de minute.
  • Până la ora 10.00, sunt în vigoare avertizări de polei pentru jumătatea de sud a Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei.  Vremea se va menţine în general închisă.  Sunt anunțate ninsori la munte şi în jumătatea de nord a Moldovei, mixte în Crişana, Maramureş și estul Transilvaniei. În celelate regiuni sunt posibile ploi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 grade în nordul Moldovei şi în jurul a 11 grade în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. Pe alocuri, se poate forma ceaţă. La București, vremea se va încălzi uşor.  Cerul va fi temporar noros, iar la începutul intervalului vor mai fi condiţii de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 9 grade Celsius.