Dotaţi cu peste 300 de aparate radar, aproape 1.500 de poliţişti rutieri supraveghează traficul auto în această minivacanţă, având ca misiune prevenirea accidentelor rutiere şi descoperirea șoferilor care beau alcool sau consumă substanţe interzise.
Efectivele de poliţie rutieră sunt prezente pe principalele drumuri naţionale, dar şi pe cele secundare.
De asemenea, în această perioadă vor fi desfăşurate activităţi de fluidizarea traficului rutier în zonele aglomerate.
Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto să fie prudenţi, având în vedere că ne aflăm în sezonul rece, să conducă permanent cu viteza adaptată condiţiilor meteo rutiere, să verifice starea anvelopelor, dar şi sistemul de climatizare pentru mai bună vizibilitate în cazul în care există precipitaţii.
Punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad s-au aglomerat, miercuri, pe sensul de ieşirea din ţară. Coloana de mașini s-a întins pe mai mulți kilometri. Șoferii au aşteaptat cel puţin două ore pentru formalităţile de trecere în Ungaria.
Controalele sunt efectuate în comun cu autorităţile vamale ungare, astfel că numărul de artere care pot fi deschise este limitat de cel al poliţiştilor repartizaţi de statul vecin.
Pe autostradă a rămas o singură bandă de circulaţie pe sensul spre Ungaria, pentru că pe cea de urgenţă staţionează camioane, iar pe prima bandă staţionează maşini.
—
Se împlinesc 104 ani de la Marea Unire.
Peste 1.500 de militari şi specialişti din ministerele Apărării, Internelor, Serviciul Român de Informaţii și a celui de Telecomunicaţii Speciale vor defila la București, joi, cu mijloacele tehnice din dotare la parada din Piaţa Arcului de Triumf.
Festivitățile vor începe la cu ora 11:00, în prezența președintelui și a premierului. Mai apoi, cei doi vor avea program diferit.
În timp ce Klaus Iohannis va decora personalități civile la Palatului Cotroceni, Nicolae Ciucă va zbura la Alba Iulia, unde ceremoniile vor începe la ora 14:00.
Autorităţile locale de acolo aşteaptă peste 25.000 de spectatori.
La Alba Iulia, va defila și un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu,în judeţul Braşov.
Mai multe piese cu valoare istorică, precum mantaua militară purtată în timpul războiului de mareşalul Constantin Prezan, sunt expuse la Sala Unirii din Alba Iulia.
La Alba Iulia, miercuri s-a desfășurat tradiţionalul ceremonial al depunerilor de coroane de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul şi la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria.
În prezenţa unui public al cărui număr a crescut constant, ajungând la câteva sute de persoane, a fost arborat Drapelul Naţional în Piaţa Tricolorului.
De la ora 11:00, la Iași, capitala istorică a Moldovei, Ziua Naţională va fi marcată printr-o ceremonie religioasă organizată în faţa Palatului Culturii, urmată de o paradă militară.
În funcţie de condiţiile meteo, aceasta poate completată de un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. Mai apoi, de la ora 18.30, va fi organizată şi retragerea cu torţe pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii.
De 1 Decembrie, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vor putea fi vizitate gratuit. Programul pentru oaspeți este între orele 9:00 și 17:00.
Muzeul Naţional de Istorie a României expune, cu prilejul Zilei Naţionale a României, un bun cultural aparte, anume albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii.
De la ora 20.00, la Opera bucureşteană este programat spectacolul „Povestea Iei”, un eveniment multimedia complex, creat pentru celebrarea a 160 de ani de diplomaţie românească.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc va fi iluminată în culorile drapelului României.
În capitala Italiei, Fontana del Tritone din Piaţa Barberini – una dintre fântânile realizate de celebrul sculptor italian Gian Lorenzo Bernini – va fi iluminată în această seara în culorile drapelului României. Tot cu această ocazie, în Piaţa Barberini va răsuna Balada lui Ciprian Porumbescu în virtuoasa interpretare a violonistei Clara Cernat.
—
Singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă a ajuns la vârsta centenarului, a anunțat Ministerul Apărării. Veteran de război, maiorul (ret) Irod Moisă a primit Emblema de Onoare a Armatei Române.
—
La finalul ministerialei de la București, Alianța Nord-Atlantică și-a reafirmat angajamentul de a sprijini, militar, economic și umanitar, Ucraina invadată de armata rusă.
Obiectivul imediat al NATO este să se asigure că Ucraina va ieşi victorioasă din actualul război.
“Este mai bine să ajutăm acum ţările care se confruntă cu presiunea rusească decât să vedem o evoluţie negativă a situaţiei, cum s-a întâmplat în Ucraina, la începutul anului”, a transmis secretarul NATO. Rusia nu trebuie subestimată, a adăugat Jens Stoltenberg.
Adjunct al Alianței, Mircea Geoană s-a declarat convins că grupul aliat de luptă din România, staționat la Cincu (Brașov), va ajunge la nivel de brigadă şi este încrezător că, până la summitul NATO de la Vilnius de anul viitor, ţara noastră şi ţările de pe Flancul estic vor avea “elemente suplimentare care să reconfirme că niciun centimetru pătrat din teritoriul aliat nu este lăsat în afara protecţiei”.
Aflat la București, ministrul de Externe al Republicii Moldova a dat asigurări că neutralitatea ţării sale, garantată prin Constituţie, nu implică “autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă” faţă de evenimentele internaţionale, inclusiv invazia rusă din Ucraina.
Potrivit lui Nicu Popescu, neutralitatea datează din 1994, iar – la momentul actual – societatea civilă dezbate posibilitatea de a revizui acest principiu.
Ministrul a subliniat că ţara sa nu este “ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar”, dar a precizat că este “datoria” guvernului de la Chișinău “să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări”. A fost pentru prima dată când un șef al diplomației moldovene a fost invitat la o reuniune ministerială a NATO.
La întrevederea de la București, miniştrii de externe ai NATO au punctat că invazia rusă din Ucraina a subliniat încă o dată nevoia reducerii dependenţei de “alte regimuri autoritare”, între care şi China.
În tot acest timp, avioane de război strategice ale Rusiei și Chinei, inclusiv bombardiere Tupolev-95 cu rază lungă de acţiune, au efectuat patrule comune deasupra Mării Japoniei şi a Mării Chinei de Est.
Armata sud-coreeană anunţase anterior că a mobilizat avioane de luptă după ce două avioane de luptă chineze şi şase avioane ruseşti au intrat în zona sa de apărare aeriană.
Aparatul Tupolev 95 reprezintă “coloana vertebrală” a forţelor nucleare ruse pentru atacuri cu rază lungă de acţiune.
—
Poliția spaniolă investighează atacul cu scrisoare-capcană care a vizat, miercuri, Ambasada Ucrainei la Madrid.
Un paznic a fost rănit de plicul care i-a explodat în mâini. Bărbatul a ajuns la spital. Scrisoarea, care conţinea o cantitate mică de explozibil artizanal, îi era adresată ambasadorului ucrainean.
—
Preşedintele Consiliului European se află la Beijing.
În cadrul unei întâlniri cu preşedintele chinez, Charles Michel va “apăra interesele Uniunii Europene” și “va aborda problema respecării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”.
Politica “zero Covid” a regimului condus de Xi Jinping, cu lockdown-urile sale draconice, a generat recent ample manifestaţii de stradă, cea mai răspândită mişcare de contestare de la mobilizările pro-democraţie dur reprimate în 1989.
În fața manifestațiilor, cel mai înalt organism de securitate chinez a ordonat reprimarea “forţelor ostile”.
UE consideră China ca “un partener, un concurent economic şi un rival sistemic”, conform formulării adoptate în 2019. Relaţiile lor s-au deteriorat, în 2021, după adoptarea de către cei douăzeci şi şapte a unor sancţiuni în urma acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.
Arsenalul nuclear chinez urmează să se tripleze, la 1.500 de focoase nucleare, până în 2035, estimează Pentagonul. În 2021, Beijingul a testat de rachete balistice, mai mult decât tot restul lumii.
—
Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani, răspus de leucemie şi o insuficienţă multiplă de organe.
Jiang Zemin s-a aflat la conducerea regimului de la Beijing într-o eră de profunde tulburări din 1989, după reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, și până la începutul anilor 2000, transformând cea mai populată ţară din lume într-o putere mondială.
—
La Washington, preşedintele american Joe Biden îl va primi, joi, pe omologul său francez Emmanuel Macron la Casa Albă.
Vizita se dorește a fi “o dovadă a profunzimii şi forţei relaţiei dintre SUA şi Franţa”.
Relaţiile dintre Paris şi Washington au cunoscut o criză majoră anul trecut, când Australia a anunţat brusc că renunţă la un contract de achiziţie de submarine convenţionale franceze în favoarea unui acord pentru submarine nucleare de atac americane.
—
Organizaţia Stat Islamic a confirmat că liderul său, Abu Hassan al-Hashimi al-Quraishi, a fost ucis “în luptă”.
Nu au fost oferite detalii despre locul, momentul sau circumstanţele în care acesta a murit.
În anii trecuți, ISIS semăna teroare în Irak, Siria şi în Europa.
—
Legendă a fotbalului mondial, brazilianul Pele a fost spitalizat la Sao Paulo.
Fiica acestuia, Kely Nascimento, a scris pe reţelele de socializare că aceste controale medicale erau unele programate.
În urmă cu un an, Pele a fost operat pentru îndepărtarea unei tumori intestinale.
—
CFR Cluj s-a impus cu 3-2 pe terenul FC Hermannstadt, miercuri, într-un meci restant din etapa a 6-a a Superligii autohtone.
În urma acestei victorii, clujenii au urcat pe locul doi în clasament, la 4 distanță de liderul Farul Constanța.
—
La Cupa Mondială de fotbal, Argentina a învins Polonia, scor 2-0, și a câștigat grupa C. În optimi s-au calificat și polonezii care au profitat de victoria Mexicului în confruntarea cu Arabia Saudită, scor 2-1.
Cu 1-0, Australia a învins Danemarca şi s-a calificat în faza următoare. Deși a pierdut cu 0-1 în fața Tunisiei, Franța avea asigurată prezența în optimi.
Joi, de la ora 17:00, sunt programate duelurile Croația – Belgia și Canada – Maroc.
De la ora 21:00, se joacă meciurile Japonia – Spania și Costa Rica – Germania. La această din urmă partidă, franţuzoaica Stephanie Frappart va arbitra la centru, o premieră pentru istoria Cupei Mondiale de fotbal masculin.
Stephanie Frappart se numără printre cele trei femei incluse pe lista arbitrilor Cupei Mondiale din Qatar, împreună cu rwandeza Salima Mukansanga şi japoneza Yoshimi Yamashita, alături de trei arbitri asistenţi de sex feminin: Neuza Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Mexic) şi Kathryn Nesbitt (Statele Unite).
În vârstă de 38 de ani, Stephanie Frappart a fost prima femeie care arbitrat un meci din Liga masculină a Campionilor, în 2020.
—
Un simbol al Franței și o istorie de peste 100 de ani, bagheta a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. 12 milioane de francezi cumpără baghete în fiecare zi, potrivit statisticilor. Costul unei baghete este de aproximativ un euro.
Rețeta constă în făină, apă, sare și drojdie. Aluatul trebuie lăsat la dospit până la 20 de ore la temperaturi între 4 și 6 grade Celsius. Consumul de baghete a scăzut în ultimul secol în Franța, la fel și numărul brutăriilor, în special la sate.
—
Sezonul de schi se deschide în staţiunea hundoreană Straja . Stratul de zăpadă pe cele două pârtii care au fost pregătite depăşește 30 de centimetri.
Sezonul ia startul, joi, și pe domeniul schiabil de la Harghita-Mădăraş. Tunurile de zăpadă au fost puse în funcţiune de câteva zile. Sunt funcţionale pârtiile Kicsi Sugo şi Kicsi Mihaly, de dificultate mică, respectiv medie. Ambele pârtii au transport pe cablu. Întrucât drumurile de acces sunt înzăpezite şi cu gheaţă, șoferii sunt rugați să urce doar echipați cu anvelope de iarnă. Folosirea lanţurilor antederapante este obligatorie.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi închisă şi rece în regiunile extracarpatice, iar în rest în condiţiile unui cer temporar noros, valorile termice diurne vor fi local uşor mai ridicate decât mediile multianuale.
Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 8 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii în sudul şi sud-estul ţării, iar mai ales spre seară şi noaptea, pe arii restrânse şi în centru şi est şi izolat în rest. Acestea vor fi mixte (ploi, lapoviţă şi ninsori), exceptând Dobrogea unde va ploua.
În zona de munte vor predomina ninsorile.
Se va forma polei, izolat în Moldova, Transilvania şi în zonele de munte şi posibil în jumătatea estică a Munteniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în regiunile sudice şi sud-estice (viteze de 35…50 km/h). Pe arii restrânse se va forma ceaţă.
La București, nebulozitatea va fi persistentă şi vor fi precipitaţii mixte – ploaie, iar temporar lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări, cu viteze de 35…40 km/h. Temperatura nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima va fi de 1…2 grade.
—
Seceta pedologică persistă în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul şi izolat vestul Munteniei, dar în sud-estul Moldovei, unde sunt deficite de apă în sol, după cum indică prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia.