Un incendiu puternic a izbucnit, în noaptea de marți spre miercuri, la un restaurant situat la parterul unui bloc de pe Bulevardul Republicii din orașul băcăuan Onești. 40 de locatari au fost evacuați, unul suferind arsuri.
—
Un incendiu de vegetație a cuprins dealul Pietricica din municipiul Piatra-Neamț. Marți seară, nu era afectată vreo locuință și nici fondul forestier. A existat riscul ca incendiul să se propage din cauza vântului puternic. Pentru lupta cu flăcările fost solicitate forțe și mijloace de pompieri de la Roman și Târgu Neamț, de ISU Iași și ISU Bacău.
—
Ziua Națională va fi celebrată cu public în mai multe orașe, dar autoritățile îndeamnă cetățenii la prudență, prin respectarea distanței fizice și la portul măștii. În urmă cu un an, din cauza pandemiei, festivitățile s-au desfășurat în format restrâns, cu prezență redusă.
Certificatul sanitar va fi obligatoriu în zonele în care se vor afla oficialități.
La București, dimineață, începând cu ora 9.00, este programată o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.
De la ora 11.00, ia startul parada din Piața Arcul de Triumf.
Alături de tehnică de luptă, 1.500 de militari vor defila.
Dacă vremea va permite, piața va fi survolată de elicoptere și aeronave.
Întrucât circulația mașinilor va fi restricționată în zonă și pe străzile adiacente, bucureștenii sunt sfătuiți să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun.
Miercuri seară, între orele 19.00-22.00, militarii vor organiza o retragere cu torțe, un omagiu adus soldaților căzuți pe front.
Festivități vor fi organizate și în alte orașe.
La Alba Iulia, orașul Marii Uniri, sute de militari și zeci de vehicule de luptă vor defila la ora 15.00.
Ministerul Apărării organizează, de Ziua Națională, un maraton al vaccinării antiCovid.
Cu o valoare de 20 de lei, prima bancnotă românească pe care este imprimat chipul unei personalități feminine este pusă în circulaţie de miercuri.
—
De Ziua Națională, șeful statului va decora medici, profesori și reprezentanți ai societății civile. Ceremonia de la Cotroceni este programată la ora 13.00.
În ajun, Klaus Iohannis a conferit o serie de decorații și medalii. Lista președintelui a inclus sute de cadre din Armată și Poliție, dar și pentru unele instituții, printre care și Biserica Ortodoxă Română.
—
Cu o valoare de 20 de lei, prima bancnotă românească pe care este imprimat chipul unei personalități feminine este pusă, miercuri, în circulaţie. Eroină a Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
—
Peste 6.000 de credincioşi au participat la slujba religioasă de la ”Peştera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanţa. Din cauza frigului, unora dintre aceștia li s-a făcut rău, primind ajutor de la echipajele medicale. Polițiștii i-au sancționat pe șoferii de autocare care au organizat transporturi de pelerini, acest lucru fiind interzis, iar jandarmii le-au dat avertismente celor care nu purtau măşti.
—
Autoritățile estimează că, miercuri, va fi aglomerație la granița cu Bulgaria. Riscă se formeze coloane de autovehicule cu turişti români, fapt care va mări timpii de aşteptare la trecerea frontierei sudice.
Prezent, marți, pe şantierul ocolitoarei orașului Giurgiu, premierul Nicolae Ciucă a declarat că tronsonul cu 4 benzi va fi dat în folosinţă până la sfârşitul anului. Inaugurarea se va face cu câteva luni mai devreme decât termenul convenit inițial. Drumului expres va face legătura cu Podul Prieteniei, Giurgiu – Ruse.
Lung de 24 de kilometri pe ruta Alba Iulia – Aiud, ultimul lot al Autostrăzii Sebeş-Turda a fost deschis circulaţiei rutiere la 7 ani de la începerea lucrărilor şi la 5 ani întârziere faţă de termenul avansat iniţial. La momentul inaugurării, în jur de o sută de maşini așteptau încolonate la nodul rutier de la Alba Iulia.
—
Toți pasagerii cursei de repatriere din Africa de Sud au fost testați la aterizarea pe aeropotul din Otopeni, iar rezultatele au fost negative, a anunțat, marți seară, șeful Departamentului pentru situații de Urgență, Raed Arafat. La bordul aeronavei Tarom s-au aflat 46 de români și alți 24 de cetățeni europeni. Aceștia din urmă sunt transportați spre țările de origine.
Autoritățile caută soluții pentru 7 români rămași în Africa de Sud, la Capetown, fie pentru că nu au ajuns la timp la îmbarcarea din Johannesburg, fie n-au apucat să își facă testele PCR necesare.
Joi, este programată o cursă de repatriere a 70 de români blocați în Maroc, țară din nordul Africii care și-a închis granițele pentru două săptămâni. Ambasada României la Rabat a solicitat sprijinul Bucureștiului.
După descoperirea variantei Omicron a coronavirusului, zborurile comerciale spre Africa au fost suspendate.
Agențiile de turism se plâng de actuala incertitudine, o perioadă în care clienții acestora pot întâmpina surprize neplăcute.
Experții spun că, în următoarele săptămâni, vom cunoaște în ce măsură vaccinurile existente vor putea proteja oamenii de formele grave și de moarte în urma infectării cu Omicron.
Conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a atras atenția că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante a coronavirusului, fiind o grea povară asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. În plus, ţările sunt descurajate să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere.
”Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent”, a spus șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, care continuă să critice faptul că statele sărace nu au acces la vaccinuri.
Într-un comunicat, organizația a transmis că persoanele expuse riscului de infectare cu coronavirus, între care vârstnicii, ar trebui să evite călătoriile.
Potrivit Centrului European pentru controlul epidemiilor, până la acest moment au fost confirmate mai mult de 40 de cazuri Omicron în 11 state comunitare, dar toate sunt forme ușoare sau asimptomatice.
—
În Grecia, vaccinarea împotriva Covid va deveni obligatorie pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Termenul limită pentru programare este 16 ianuarie, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis după o reuniune a consiliului de miniştri de la Atena. În caz de refuz, amenda lunară va fi de 100 de euro. Planul trebuie aprobat şi printr-un vot în parlamentul de la Atena, unde partidul de guvernământ are majoritate. În Grecia, peste 500.000 de greci de vârstnici refuză în continuare să se vaccineze.
—
În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a ordonat amenajarea mai multor centre de vaccinare și a cerut ajutorul armatei pentru un efort național de a le administra supra-rapelul tuturor adulților până la finalul lunii ianuarie.
—
Curtea Constituţională a Germaniei a stabilit că măsurile de plasare în carantină parţială, impuse de guvern de la începutul pandemiei încoace, au fost justificate şi proporţionale cu situația de criză sanitară.
Viitor cancelar, Olaf Scholz s-a declarat în favoarea vaccinării obligatorii împotriva Covid. Predecesoarea acestuia, Angela Merkel, nu a îmbrățișat această opţiune, obligativitate pe care Austria vecină o va introduce din februarie.
—
În România, numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 a crescut pentru prima dată în ultimele șase zile, fiind raportate 1.600 de cazuri noi. Totodată, numărul deceselor a revenit peste pragul de 100. La Terapie Intensivă sunt mai puțin de 1.200 de pacienți în stare gravă.
Cumulată la 14 zile, incidenţa cazurilor de Covid nu mai depăşeşte 6 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară.
“Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă”, a atras atenția ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, comentând astfel îmbulzeala de la aprinderea iluminatului festiv din orașul Brașov.
—
Procuratura din Azerbaidjan anchetează cauzele prăbușirii unui elicopter militar în timpul unui zbor de antrenament. 14 persoane aflate la bord. Alte 2 au supraviețuit accidentului.
—
Preşedintele portughez s-a opus prin veto unei legi care ar fi legalizat eutanasia. Catolic fervent și profesor de drept, Marcelo Rebelo de Sousa a invocat neclarități din textul de lege. Liderul statului lusitan a anunţat, de altfel, că dizolvă Parlamentul de la Lisabona şi convoacă alegeri legislative anticipate la 30 ianuarie, punând capăt unui proces legislativ tensionat. Dacă Parlamentul ar fi fost în funcţiune, majoritatea de stânga ar fi putut anula vetoul acestuia prin adoptarea textului a doua oară.
—
Înarmat cu un pistol, un adolescent a deschis focul într-un liceu din statul american Michigan, ucigând 3 colegi. Alți 5 au fost răniți, alături de un profesor. Școala șea află nu departe de orașul Detroit.
În vârstă de 15 ani, atacatorul fost arestat, dar nu oferit explicaţii pentru gestul său criminal.
—
NASA a anunţat amânarea unei ieşiri în spaţiu a doi dintre astronauţii săi de pe Staţia Spaţială Internaţională. Misiunea ar fi fost amenințată de unele deșeuri spațiale. La jumătatea lunii noiembrie, Rusia a distrus un satelit propriu cu o rachetă-test, generând un nor de resturi orbitale.
La momentul respectiv, cei şapte membri ai echipajului de pe ISS au fost nevoiţi să se refugieze temporar în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.
—
Legendară artistă de music-hall și eroină în mişcarea de rezistenţă, Joséphine Baker odihnește, de aseară, în necropola naţională a Franţei. La 46 de ani de la moarte, osemintele cântăreței și dansatoarei au fost depuse în Panthéon, un omagiu adus în premieră unei femei de culoare.
—
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins Chindia Târgovişte cu 2-1, aseară, la Ploieşti, în primul meci de faza sferturilor.
Ambele goluri ale echipei antrenate de Cristiano Bergodi au fost “cadouri” din partea jucătorilor Chindiei: Tiberiu Căpuşă a marcat în propria poartă din centrarea lui Adnan Aganovic, iar Cristian Bărbuţ a înscris după o pasă venită de la adversarul Răzvan Matiş. Daniel Popa a marcat golul de onoare al echipei antrenate de Emil Săndoi.
Chindia a fost privată de un penalty.
Miercuri, se vor întâlni Gloria Buzău – FC Voluntari, de la 15 și 30 de minute, și Poli Timișoara – FC Argeș de la 18 și 30 de minute.
—
Denis Alibec a fost exclus din lotul echipei CFR Cluj. Atacantul a plecat de pe banca de rezerve în minutul 70 al meciului cu Academica Clinceni, fără să ceară permisiunea antrenorului Dan Petrescu, în semn de nemulțumire că acesta nu plănuia să îl trimită pe teren.
—
Naţionala feminină de fotbal a României a fost învinsă de selecţionata Italiei pe Stadionul din Voluntari, într-un meci din Grupa G a preliminariilor Cupei Mondiale din 2023. Jucătoarele ”azzurre” au dominat partida și s-au impus cu 5-0.
—
Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, mai mult noros în vestul, centrul și nordul țării, unde local vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie și lapoviță, iar la munte, mai ales în prima parte a zilei vor predomina ninsorile. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h, iar în zona montană, la altitudini mari vitezele vor depăși 80…100 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 14 grade.
Vremea se va încălzi. Temperatura maximă va fi de 9…10 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat, trecător cu intensificări de 35…45 km/h.
La munte, vremea se va încălzi față de ziua precedentă. Cerul va avea înnorări și local vor fi precipitații. Acestea vor fi mai ales sub formă de ninsoare la începutul intervalului, apoi mixte și vor fi condiții de polei. Vântul va avea intensificări, iar la altitudini mari va sufla tare cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h.