A crescut din nou rata anuală a inflaţiei. A ajuns la 15,88% în septembrie, cu mai bine de jumătate de punct procentual mai mult decât în august (15,32%)
Preţurile mărfurilor alimentare au crescut față de septembrie 2021 cu 19,12% iar cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%.
Rata anuală a inflației în septembrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut a fost de 15,9%, potrivit Institutului Național de Statistică.
Cel mai mult s-au scumpit gazele: cu peste 70% față de septembrie anul trecut. Urmează zahărul care costă cu aproape 50% mai mult și uleiul și cartofii, pentru care am plătit cu peste 40% mai mult. Făina și mălaiul au fost cu peste 30% mai scumpe, iar pentru combustibili, curent electric, pâine, lapte și brânză am plătit cu 25% mai mult.
La capitolul mărfuri alimentare, cea mai mică creștere de preț, de sub 10% s-a înregistrat la țuică, miere și fructe proaspte.
Cărțile costă cu 11% mai mult față de septembrie 2021, încălțămintea, cu 7 procente, iar îmbrăcămintea cu 6%.
La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit biletele de avion, cu peste 30%. Singura ieftinire comparativ cu septembrie anul trecut, dar este infimă, puțin peste 1%, este în cazul serviciilor de telefonie.
Profesorul de economie Cristian Păun spunea marți seară, la Piața Victoriei că limitarea consumului și economisirea ar trebui să caracterizeze comportamentul românilor în iarnă:
„Să fim mai puțin obsedați de consum și de cerere și să menținem consumul și cererea cu orice preț prin subvenții, prin plafonări, prin tot ce vedem în momentul de față în piața publică și să ne concentrăm foarte mult și foarte insistent pe ofertă. Ofertă mai mare de curent, ofertă mai mare de gaz, ofertă mai mare de lemne. Oferta de gaz și curent e la el (n.r. la stat), chiar și de lemne. De partea cealaltă, la nivel de individ, cu siguranță va trebui să găsim soluții individuale pentru a ne proteja. Recomand românilor să ia în considerare nu o viață pe credit, ci să economisească. Economisirea în pragul unei posibile probleme, cum ar fi această iarnă, este o soluție cu siguranță”, a explicat profesorul Cristian Păun.
Foto: Shutterstock