Confidenţialitate

Inflamaţia – mencanismul care stă la baza apariţiei multor afecţiuni

Atunci când organismul nostru este agresat de câtre bacterii, virusuri, traumatisme, arsuri și mulți alți factori se declanșează un proces numit inflamație. Această primă etapă de luptă a corpului este foarte importantă în apariția și evoluția a numeroase boli. Sistemul imunitar contribuie la dezvoltarea răspunsului inflamator trimițând la locul agresiunii celule cu rolul de a lupta împotriva agentului cauzator.

Până în acest moment am înțeles că inflamația este benefică și ne putem întreba de ce sunt necesare medicamente antiinflamatoare când avem o răceală, de exemplu? Pentru că substanțele eliberate în zona inflamată uneori sunt în exces și distrug țesuturile în care sunt descărcate sau produc diverse fenomene. În cazul răcelii și gripei, nasul și ochii lăcrimează, strănutăm, facem febră sau apar durerile musculare. Acestea sunt semne că sistemul imun al corpului nostru face tot posibilul pentru a ne scăpa de virus.

Infecția cu virusurile hepatitei B și C produc inflamația ficatului. Aceasta se poate croniciza, adică va dura mult timp fără să se vindece și conduce la apariția cirozei sau a cancerului hepatic.

Toxinele din fumul de țigară ajung la nivelul plămânilor unde induc un proces inflamator, care provoacă bronșită cronică și chiar poate reprezenta punctul de pornire al cancerului pulmonar.

Noi studii susțin că persoanele care au inflamație activă în corp prezintă riscul apariției depresiei, sinteza dopaminei cu impact important asupra dispoziției fiind dereglată. Această descoperire poate genera terapii medicamentoase cu rezultate bune în sfera bolilor psihiatrice.

Menținând un stil de viață compatibil cu o excelentă stare de sănătate vom preveni agresiunea factorilor nocivi din mediul înconjurător, implicit consecințele inflamației.