Institutul Național de Sănătate Publică e așteptat să anunțe joi noile date privind cazurile de gripă înregistrate la nivel național. În funcție de aceste cifre autoritățile ar putea declara epidemie de gripă caz în care vor fi introduse unele restricții la nivelul unităților sanitare precum circuite separate pentru bolnavi sau măsuri de protecție atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți.
Din cauza numărului mare de îmbolnăviri unele spitale deja au decis suspendarea programului de vizită.
Măsura va fi în vigoare de vineri la spitalul de boli infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.
În contextul în care școlile vor începe luni cursurile, medicii se așteaptă la creșterea numărului de infecții respiratorii. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală:
„Indiferent dacă vom avea sau nu epidemie de gripă, oricum infecțiile respiratorii vor fi în număr mare. Avem în continuare SARS-CoV-2, avem foarte multe viroze, pregătirea și prudența ar trebui oricum să existe pentru luna ianuarie și februarie.”
Medicii recomandă ca orice persoană bolnavă, inclusiv copiii, să nu revină în colectivitate decât după ce simptomele dispar. Adrian Marinescu:
„Evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută, dacă eu am simptome ar trebui să nu ajung nici la serviciu, dacă sunt copil nu trebuie să ajung în colectivitate. Sunt regulile de igienă, evitarea spațiilor aglomerate, mai ales dacă sunt neaerisite, înseamnă mijloacele de transport, iar legat de mască în aceste spații închise este binevenită mai ales de către persoanele vulnerabile care au un risc real de a face complicații atunci când se infectează.”
Citește și: România va opri de la export anumite medicamente pentru a-și putea asigura consumul intern