Confidenţialitate

Infecţia HPV – primul pas în apariţia cancerului de col uterin

Infecția cu virusul Papilloma Uman – HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere pe cale sexuală la nivel mondial. Există peste 100 de tipuri cunoscute de HPV. Unele dintre acestea sunt considerate cu risc crescut de a cauza cancer, precum tulpinile 16 și 18.

Infecția este foarte răspândită atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. Până la vârsta de 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infecția cu HPV. La 5 ani de la primul contact sexual, aproximativ 60% dintre adolescente au infecție HPV.

Pentru infecție nu este necesar un contact sexual propriu-zis. Contactul cutanat intim la nivelul regiunii genitale poate fi suficient pentru transmiterea virusului. Prezervativul nu asigură astfel protecție totală împotriva infectării.

Infecțiile cu HPV nu evoluează invariabil spre cancer – multe sunt eliminate în mod natural în câteva luni de la infectare. Dar o femeie se poate infecta cu HPV de mai multe ori în viață, deoarece infecția anterioară nu induce un nivel suficient de imunitate.

Virusul poate determina și o infecție de durată. Astfel apare riscul de progresie către cancere ale colului uterin, vulvei, vaginului și canalului anal. Infecțiile HPV pot produce și cancere cu alte localizări, cum ar fi sfera ORL.

Deoarece HPV a fost detectat în aproape 100% din cancerele de col uterin diagnosticate, principala măsură de prevenire este împiedicarea infectării cu acest virus, cea mai eficientă metodă fiind vaccinarea anti HPV.

Vaccinarea anti HPV – principala metodă de prevenire a cancerului de col uterin

În România sunt diagnosticate anual 3000 de femei care suferă de cancer de col uterin, incidența fiind de 3 ori mai mare decât în restul Europei. Se înregistrează 2000 de decese în fiecare an, România fiind pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Studiile au demonstrat deja că anumite tulpini ale Virusului Papilloma Uman – prescurtat HPV, constituie cauza directă a 99,7% dintre cazurile de cancer de col uterin. Astfel, principala măsură de prevenire este împiedicarea infectării cu acest virus, cea mai eficientă metodă fiind vaccinarea anti HPV.

Vaccinul protejează împotriva a 4 tulpini de HPV care sunt cel mai des implicate în apariția cancerului de col uterin. Nu conține virusuri active și nu poate conduce la infectarea celulelor. Rolul său este de împiedica apariția leziunilor de la nivelul colului uterin care se pot transforma în cancer.

Vaccinarea se adresează persoanelor de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 9 și 45 de ani, chiar dacă și-au început deja viața sexuală. În intervalul de vârstă 9-15 ani eficacitatea vaccinului este de 99%.

Vaccinul este la fel de important precum testul Babeș-Papanicolaou. Numai împreună scad riscul apariției a cancerului cu până la 94%.

Nu uitați că în România, la fiecare 4 ore, o femeie moare de cancer de col uterin, iar acest lucru poate fi prevenit, fiind printre puținele tipuri de cancer împotriva căruia avem armele necesare pentru a lupta – vaccinarea anti HPV și testul Babeș-Papanicolaou.