Confidenţialitate

Industria tutunului şi retailerii critică restricţiile propuse în parlament privind afișarea ţigărilor la vânzare

Criticată este o propunere legislativă de interzicere a afișării ţigărilor “în locurile obligatorii de trecere” din unităţile care vând aceste produse.

Această prevedere a fost introdusă fără consultări în proiectul de lege privind fumatul în spaţiile publice închise.

 

Producătorii și retailerii solicită eliminarea acestui amendament, în condiţiile în care mâine urmează să fie votat în plenul Parlamentului Raportul Comisiei de Sănătate la Proiectul de lege care interzice fumatul în spațiile publice închise.

În forma sa iniţială, amendamentul prevedea ca “în unităţile în care se comercializează produse de tutun este interzisă afişarea acestora la loc vizibil”. La finalul dezbaterilor, textul a fost modificat: “În unităţile în care se comercializează produsele din tutun este interzisă afişarea acestora în locurile obligatorii de trecere”.

Cu alte cuvinte, fumătorii nu vor mai putea ști dacă într-un magazin se comercializează sau nu tutun.

Producătorii și retailerii se întreabă totodată ce sunt “locurile obligatorii de trecere” – casa de marcat, raftul, vitrina, intrarea în magazin sau toaleta.

Producătorii de tutun spun că adoptarea acestui amendament ar avea consecinţe negative asupra mediului de afaceri, protecţiei consumatorului şi bugetului de stat.

La rândul său, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România afirmă într-o scrisoare transmisă Camerei Deputaţilor că este necesară clarificarea amendamentului.

În 2014, industria tutunului a fost al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 12 miliarde de lei, atât din acciza la tutun și TVA cât și din contribuții sociale, taxe şi impozite locale.

Aceasta sumă reprezintă aproape 1,8% din PIB, 12,7% pondere în total venituri bugetare.