Aproape 400 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite pe insula indoneziană Sulawesi, surprinse de un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea 7,5, relatează BBC.
Valurile seismice au atins 2-3 metri înălțime.
Este de așteptat, însă, ca numărul victimelor să crească.
Pe rețelele de socializare apar filmări și fotografii cu oameni panicați, surprinși de valurile puternice. În imagini se vede o moschee luată de ape.
Mii de clădiri, printre care spitale, hoteluri și magazine s-au prăbușit.
Eforturile echipelor de salvare sunt îngreunate de drumurile blocate, de alunecările de teren și de prăbușirea unor poduri.
Președintele Indoneziei a declarat sâmbătă că trupe militare se află în drum spre zona afectată, pentru a ajuta echipele de salvare.
Principalul aeroport din Palu a fost închis. Pista a fost avariată, dar că se speră că elicopterele plecate din capital Jakarta să poată ateriza.
Seismul s-a produs la adâncimea de 10 kilometri.
În august, o serie de mişcări telurice a zguduit insula Lombok, la câteva sute de kilometri sud-vest de Sulawesi, ucigând peste 500 de persoane.
Agerpres aminteşte că Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică) şi se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.
Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1, produs pe insula Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 168.000 doar în Indonezia.