Confidenţialitate

Indicele ROBOR a ajuns luni la 6,05%, iar ratele la bănci cresc. Explicația experților în economie | AUDIO

De la câteva zeci la câteva sute de lei în plus la ratele către bănci. Este creșterea ratelor pe care o resimt foarte mulți români în ultimele luni. Astăzi, indicele ROBOR a ajuns la 6,05%, un nou avans față de vineri.

Indicele ROBOR la 3 luni nu a mai avut valoarea de 6,05% din data de 31 decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Națională. De la începutul acestui an, valoarea indicelui s-a dublat: de la 3,02% până la 6,05 la 6 iunie.

Iancu Guda, analist financiar: „Dacă vă uitați la evoluția inflației pe ultimul deceniu și ROBOR maturitate 3 luni o să vedeți că cele două merg în aproape majoritatea momentelor împreună”

„Majoritatea românilor au credite cu dobândă calculată din indice, adică ROBOR sau IRCC plus o marjă și creșterea acestora duce inevitabil la scumpirea ratelor lunare. Maximul ultimului deceniu ROBOR maturitate 3 luni. Cauza este inflația: dacă vă uitați la evoluția inflației pe ultimul deceniu și ROBOR maturitate 3 luni o să vedeți că cele două merg în aproape majoritatea momentelor împreună, iar motivul este simplu: ROBOR 3 luni reprezintă dobânda medie la care băncile se împrumută între ele pe acest orizont. Evident că atunci când erodarea banilor este mare din cauza inflației și costul banilor crește”, a explicat analistul financiar Iancu Guda.

Valul de scumpiri, pentru toate produsele și creșterea ratelor devine tot mai greu de suportat de mare parte a populației. Consumul scade, iar efectul ar trebui să fie, curând, și o stagnare a majorărilor în linie, spun experții în economie.

Adrian Negrescu, analist economic: „Având în vedere puterea de cumpărare destul de redusă, este probabil ca și consumul și prețurile să înregistreze o stagnare în următoarele luni”

Scumpirile sunt ca un elastic: dacă crește prea mult prețul, la un moment dat se rupe. Adică oamenii nu-ți mai consumă atât de mult precum o făceau în trecut. Motiv pentru care și la noi, având în vedere puterea de cumpărare destul de redusă, este probabil ca și consumul și prețurile să înregistreze un oarecare recul, o stagnare, cel puțin, în următoarele luni”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se aplică din mai 2019 până în prezent și a cărui valoare se calculează trimestrial, acesta este de 1,86% pe an – față de 1,17%, cât era în trimestrul IV din 2021.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Profesorul Cristian Păun: Războiul nu este cauza inflației | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.