Bucurie imensă în India, după o aselenizare unică în istorie. Sonda Vikram a ajuns în regiunea polului sud selenar, pentru a explora locul în care se intenționează construirea primei baze permanente de pe un alt corp ceresc decât Terra. Amintim, Rusia tocmai a ratat șansa de a fi prima țară care reușea o asemenea performanță, odată cu eșecul misiunii Luna-25.
Sub ochii premierului, și a milioane de oameni care urmăreau în direct pe internet misiunea, echipa de experți care coordona misiunea a început să aplaude reușita: o aselenizare unică în istorie.
Misiunea Chandrayaan-3 a fost lansată în urmă cu şase săptămâni de Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului. Modulul de aselenizare numit Vikram va fi urmat de un rover alimentat cu energie solară, care va explora suprafaţa Lunii şi – timp de două săptămâni – va transmite date despre diferite elemente din solul lunar.
Polul sud al Lunii a devenit principala țintă a cursei spațiale datorită cantității mari de apă sub formă de gheață care a fost identificată acolo încă din 2018. Prezența apei face din zona respectivă una ideală pentru construcția unei baze permanente.
Emoţia a fost la cote maxime în India. În ajunul aselenizarii au fost organizate sesiuni de rugăciune pentru succesul misiunii, şcolile şi-au trimis elevii să urmărească transmisiunea televizată a evenimentului, iar pasionaţii de explorarea spaţiului organizează petreceri pentru a sărbători această performanţă ştiinţifică.
Ultima încercare a Indiei de a atinge polul selenar s-a soldat cu un eșec, la 7 septembrie 2019. Agenția Spațială Indiană a pierdut atunci contactul cu sonda, rămășițe ale acesteia fiind descoperite ulterior la doar 600 de kilometri de țintă.
Sursa foto: Captură foto / Firstspot