De la 1 iulie, părinții vor avea o indemnizație pentru creșterea copilului de 85% din salariu, indiferent dacă aleg să stea un an sau doi în concediu maternal.
Proiectul a fost aprobat în Camera Deputaților cu unanimitate de voturi.
Legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, după termenul de 5 zile în care poate fi atacată la Curtea Constituţională.
Până acum, primeau o indemnizație egală cu 85%din salariu, doar mamele care optau pentru un singur an de concediu maternal, iar indemnizația era de maxim 3400 de lei pe lună. Cine alegea să stea cu copilul acasă timp de 2 ani nu primea mai mult de 1200 de lei lunar.
De la 1 iulie, indiferent de durata concediului maternal, indemnizația va fi de 85% din media veniturilor nete încasate de mama sau tatăl copilului în 12 luni lucrate în ultimii 2 ani.
În plus, nu va mai exista o indemnizație maximă de 3400 de lei, ceea ce va fi în avantajul femeilor cu salarii consistente. Și indemnizația minimă va crește de la 600 de lei cât este în prezent la peste 1000 de lei, deoarece nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim brut pe țară.
Majorarea indemnizațiilor pentru mame va încuraja natalitatea în România, a spus deputata PNL, Cristina Pocora.
Premierul Dacian Cioloș a anunțat recent că guvernul nu are bani pentru a majora indemnizațiile acordate mamelor. Mai mulți parlamentari, printre care și Rovana Plumb de la PSD, au indicat ca sursă de finanțare excedentul bugetar înregistrat la începutul anului din colectarea taxelor și a impozitelor.
Proiectul mai prevede că mamele care aleg să revină la lucru după primul an de concediu maternal vor primi un bonus lunar de 50% din indemnizația minimă, adică 500 de lei lunar.