Confidenţialitate

Inculpații din dosarul Colectiv ar putea scăpa cu pedepse mai mici, atrag atenția supraviețuitorii și rudele victimelor | AUDIO

Rude ale tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv, dar și supraviețuitori ai tragediei din 2015 atrag atenția că ar putea fi schimbată încadrarea juridică a faptelor din acest dosar.

Nu avocații inculpaților, ci chiar judecătorii au cerut procurorilor această schimbare, a  spus la Europa FM, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv. El crede că statul nu își dorește pedepsirea vinovaților:

„Se pare că se dorește ca pedepsele să fie reduse și să fie reduse în primul rând la funcționarii statului, mă refer la primari, la directorii din primărie și la pompieri. Sentimentul meu, după 5 ani jumate, este că statul nu-și dorește să aibe vinovați în astfel de procese, mai ales într-un proces atât de important, atât de mare, care ar putea crea anumite precedente. Asta mi se se pare cel mai grav, judecătorii au cerut procurorilor, avocaților, să vină pe 5 mai cu noi păreri despre această situație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eugen Iancu și-a pierdut băiatul în vârstă de 22 de ani în incendiul din clubul Colectiv. L-am întrebat ce ar însemna pentru dumnealui pedepsirea vinovaților în acest dosar:

„Sincer să fiu nu mai știu, n-aș putea să spun că-mi doresc să stea 50 de ani în arest. La ora asta, ce-mi doresc eu cel mai mult este să văd că se întâmplă ceva în  România și că astfel de evenimente nu vor mai avea loc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În dosarul Colectiv, în primă instanță, fostul primar al Sectorului 4 și actual edil al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

George Matei și Antonina Radu, pompierii care au verificat clubul, dar nu au luat măsurile pentru respectarea normelor de prevenire a incendiilor au primit peste 9 ani după gratii.

Cele mai mari pedepse au fost stabilite pentru patroana firmei de artificii, peste 12 ani și jumătate și cei doi pirotehniști care s-au ocupat de montarea artificiilor în club.  Tribunalul București i-a condamnat la 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani de închisoare.