La o zi după ce parlamentarii și-au adoptat pensiile suplimentare, iar ciobanii au luat cu asalt Parlamentul României, președintele Klaus Iohannis a declarat într-o intervenție în plenul aceluiași Parlament că 2016 va fi anul reconstrucției încrederii între români și clasa politică. Totuși, nimic concret din ceea ce s-a întâmplat până acum nu creează premisele unei astfel de reconstrucții.
Politicienii sunt în continuare interesați doar de privilegiile lor, dovadă chiar votul de ieri din Parlament, au un comportament populist, vezi ieșirea senatoarei Cristiana Anghel în mijloculul oierilor, cu câteva foi în mână, gata-gata să facă atunci, pe loc, o inițiativă legislativă ce modifica legea pe care tot dumneaei și colegii au votat-o acum câteva luni.
De fapt, simpatia generală pentru acțiunea cvasi-violentă a ciobanilor a venit mai ales din antipatia generală față de parlamentari, care, au refuzat și refuză în continuare să țină cont de referendumul prin care am votat reducerea numărului lor la 300 și o singură cameră în Parlament. Scandalurile de corupție continuă, imunitățile parlamentare funcționează în continuare destul de selectiv.
Așadar, care ar trebui să fie motoarele împăcării de care vorbește președintele Iohannis? Iertarea? Spiritul Crăciunului? Sau înlocuirea actualilor politicieni cu alții, complet necunoscuți sau, doar, mai puțin cunoscuți.
Remarcați faptul că, după înlocuirea guvernului Ponta, singurul personaj nou și mai vizibil care a intrat în scenă este premierul Dacian Cioloș, dar acesta nu pare decis să meargă mai departe în politică, după acest an, al împăcării, cum îi spune Klaus Iohannis. Dincolo, în partidele mari, nu s-a produs nicio schimbare, și nimeni nu pare că s-ar grăbi să se dea la o parte pentru a lăsa locul unor forțe noi. De ce ar face-o?
Un partid oarecum nou, dar puternic reșapat este cel al fostului președinte Traian Băsescu. Acesta se bazează mult pe un grup tare de foști susținători, dar care probabil nu i-ar aduce mai mult de 5% la alegeri, la care se adaugă o înfiorător de evidentă tentativă de capturare a publicului de extremă dreaptă, rămas fără un far călăuzitor după moartea lui Corneliu Vadim Tudor, speriat în același timp de valul de imigrație din Europa.
De fapt, la cum arată lucrurile acum, procesul de împăcare a românilor cu clasa politică n-a pornit deloc și nici nu e clar cum ar putea să o facă.
Ceea ce vom face astăzi la emisiunea România în Direct va fi un exercițiu de imaginație pentru anul viitor, dar și o trecere în revistă a actualității politice.
Vă întreb cu cine ați vota și de ce ați vota dacă duminica asta, în loc să tăiați porcul, ar trebui să mergeți la vot? Îl vedeți pe Cioloș într-un partid actual, îl vedeți într-un viitor partid nou, sau nu îl vedeți deloc într-un partid politic la finalul anului 2016? Dar despre liderul de partid Traian Băsescu ce părere aveți? Ar fi Mișcarea Populară a acestuia o alternativă la PNL sau la PSD? Sau îl vedeți într-o alianță cu mai vechii săi colegi, Liviu Dragnea sau Vasile Blaga?
Întrebarea, de astăzi, stimați ascultători este cui i-ați da dumneavoastră acum încrederea să conducă România după alegerile din 2016?