Boala Alzheimer este o boală degenerativă a creierului, afectând memoria, limbajul, comportamentul, capacitatea de judecată și inteligența.
Riscul apariției bolii Alzheimer este mai mare la vârste înaintate. Astfel, creșterea speranței de viață, dar și a populației îmbătrânite, vor conduce la înmulțirea cazurilor.
Deși unele modificări ale memoriei pot fi prezente la bătrâni, cele care afectează activitățile zilnice nu sunt normale. Inițial apar pierderile memoriei de scurtă durată. Chiar dacă își aduc aminte momente mai îndepărtate, faptul că uită evenimentele recente în totalitate nu este un semn bun. De asemenea, uitarea unei persoane din anturaj sau activităților uzuale precum cititul ceasului sunt îngrijorătoare.
Alte semne includ: relatarea repetată a unei întămplări sau adresarea aceleiași întrebări de mai multe ori, modificarea limbajului și imposibilitatea amintirii unor cuvinte de bază, dezorientarea în spațiu și confuzia.
Persoanele cu boala Alzheimer pot avea modificări bruște ale dispoziției și ale personalității – uneori sunt prea triste, prea supărate, extrem de suspicioase – toate acestea fără motive.
Uneori apar comportamente ciudate precum schimbarea locului unor obiecte uzuale – de exemplu, pun periuța de dinți în frigider.
Dacă observați aceste semne la persoanele din anturaj asigurați-vă că este consultat un medic de medicină de familie pentru a stabili necesitatea diagnosticării și de către un alt specialist.
Diagnosticul de boala Alzheimer se pune dupa eliminarea altor posibile boli.