Confidenţialitate

Mai multe foste închisori comuniste ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO. Anunțul ministrului Culturii | AUDIO

Mai multe foste închisori comuniste ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, anunță că a avut mai multe discuții pentru începerea acestor demersuri. Astfel, cei care și-au pierdut viața în închisorile regimului totalitar nu vor fi uitați, mai spune ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Culturii a anunțat că a avut discuții privind inițierea demersurilor oficiale pentru ca fostele închisori comuniste Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș să fie incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Închisoarea de la Sighet a fost construită în în 1897, de autorităţile austro-ungare.

Între mai 1950 și iulie 1955 penitenciarul a devenit unul de maximă securitate. Aici au fost aduși peste o sută de demnitari din întreaga țară, potrivit site-ului oficial memorial Sighet. Deținuții erau ținuți în condiții inumane, iar printre cei care și-au pierdut viața aici se numără fostul prim-ministru al României Iuliu Maniu și politicianul și istoricul Gheorghe Brătianu.

„Experimentul Pitești” de la Penitenciarul Pitești

În penitenciarul Pitești a avut loc „experimentul Pitești” unde s-a încercat reeducarea deținuților politici, majoritatea studenți, prin tortură. În penitenciarul Pitești a fost încarcerat pentru o perioadă și politicianul Corneliu Coposu.

După instaurarea comunismului, în închisoarea de la Râmnicu Sărat, sau închisoarea Tăcerii, au ajuns reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici greco-catolici şi romano-catolici. În acest penitenciar a murit unul dintre liderii țărăniștilor, Ion Mihalache care a fost torturat inclusiv de către directorul închisorii, Alexandru Vişinescu, scrie site-ul oficial  al memorialului.

Cetatea Făgăraş care a fost, pe rând, reşedinţa familiei lui Mihai Viteazul, garnizoană militară habsburgică, a fost transformată într-o închisoare comunistă. Au fost închişi aici avocaţi, doctori, studenţi sau simpli ţărani care nu au fost de acord cu colectivizarea.

La penitenciarul Jilava a fost executat mareșalul Ion Antonescu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Decizie în dosarul disidentului Gheorghe Ursu: Curtea de Apel București hotărăște astăzi dacă dosarul în care sunt cercetați torționarii săi va fi rejudecat | AUDIO