Confidenţialitate

Începe sesiunea parlamentară extraordinară pentru interzicerea amnistiei şi graţierii

Deputaţii se întorc mai devreme din vacanţă : 118 deputaţi PNL,USR, PMP, şi Pro România, au cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor.

Ei vor ca în această perioadă să fie discutat un proiect de lege care să interzică amnistia şi graţierea, să se abroge OUG 114 şi legea recursului compensatoriu şi să fie respinsă ordonanţa de urgenţă 51 care prevede eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice.

Biroul Permanent al Camerei va stabili luni programul de lucru în perioada 26-30 august.

Opoziţia vrea abrogarea Ordonanţei de urgenţă 51 pentru că îi pune în pericol pe elevii navetişti, nevoiţi să facă autostopul, spune prim vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, mai ales după cazul Caracal. (Scoaterea transportului judeţean din sfera serviciilor publice are si probleme de constitutionalitate, sesizate la CCR de Avocatul Poporului.)

În sesiunea extraordinară ar trebui să fie discutat şi un proiect de lege pentru interzicerea amnistiei şi graţierii.

Acesta prevede că „nu pot fi aleși în administraţia publică, Parlament si la Preşedinţie condamnaţii la închisoare pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie”.

De asemenea, se prevede interdicţia preşedintelui României de a acorda graţieri individuale pentru infracţiuni de corupţie.

După valul de agresiuni din ultima perioadă, opoziţia cere abrogarea legii recursului compensatoriu.

Proiectul iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a fost drastic modificat în parlament de PSD, ALDE şi UDMR, astfel că acum permite eliberarea mai rapidă din închisoare a deţinuţilor pe motiv că stau în condiţii necorespunzătoare.

Peste 16.000 de deţinuți au fost eliberaţi până acum, peste 2.000 dintre aceştia fiind condamnaţi pentru crimă ,aproape 800 pentru viol şi 250 pentru trafic de persoane.

Aproape 1000 au recidivat deja.

Opoziţia propune şi respingerea OUG 114, pentru că a blocat investiţiile, a alungat investitorii, a blocat creditarea şi a crescut taxele.

PSD susţin, însă, că dacă s-ar renunţa la ordonanţă, nu ar mai creşte pensiile de la 1 septembrie, ar fi tăiate salariile din construcţii, românii cărora le-a fost restituită taxa auto ar fi nevoiţi să o înapoieze statului iar gazele si curentul electric pentru populatie s-ar scumpi.