La Bruxelles, situația din Turcia este cap de listă pe ordinea de zi a reunuiunii miniștrilor de Externe din zona Euro. Însă discuțiile vor avea la bază și lupta anti-teroristă. Miniştrii europeni de externe îl vor întâlni astăzi și pe noul lor coleg britanic, Boris Johnson, un susţinător al Brexitului, într-o atmosferă de criză în Europa. La întrunire va participa şi secretarul de stat american, John Kerry.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Morgherini: “Vom discuta bineînțeles situația Turciei la începutul ședinței consiliului, am modificat agenda. Am fost primii care am spus că în acea seară instituțiile democratice legitime trebuiau protejate. Astăzi vom spune la unison că asta nu înseamnă că legea și statul de drept din Turcia nu contează. Din contră, trebuie protejate.“
.@FedericaMog ahead of #FAC. On the agenda: meeting w/ @JohnKerry, #Turkey, #NiceAttack, #China, #EUGlobalStrategyhttps://t.co/nFfh4sXpbp
— EU External Action (@eu_eeas) July 18, 2016
Și lupta anti-teroristă se află pe agenda reuniunii miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană de luni. Tema de discuție a fost introdusă, la cererea Franţei, după atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morți. A doua zi după atentat, preşedintele francez François Hollande a discutat despre lupta împotriva terorismului cu cancelarul german Angela Merkel, noul premier britanic Theresa May şi preşedintele american Barack Obama. Cei 28 de miniştri de externe ai statelor membre ale blocului comunitar se reunesc luni la Bruxelles.
Presa internațională remarcă faptul că miniştrii europeni de externe îl vor întâlni astăzi pe noul lor coleg britanic, Boris Johnson, un susţinător al Brexit, într-o atmosferă de criză în Europa, agravată de terorism şi de instabilitatea din Turcia. Şefa diplomaţiei europene, Federica Morgherini, s-a declarat “dispusă să coopereze cu el” (Boris Johnson).
La dineul de lucru la care miniștrii de Externe urmai să discute despre ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar a fost anulat.
Mai multe state membre s-au opus, pentru că acest dineu ar însemna, practic, o lansare a “negocierilor informale” cu Londra, înainte ca britanicii să notifice oficial UE că dorește activarea Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.