Confidenţialitate

Începe procesul patronilor Colectiv

Poate începe, la judecătoria sectorului 4, procesul celor 3 patroni ai clubului Colectiv şi celor 3 reprezentanţi ai firmei de artificii, acuzaţi de ucidere din culpă.

Rechizitoriul a fost supus controlului de legalitate iar magistrații au respins cererea unor inculpați ca dosarul să fie restituit la parchet.

Hotărârea poate fi contestată în trei zile.

Peste 3 săptămîni se împlinește un an de la incendiul din Clubul Colectiv, izbucnit în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”.

Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Pe 28 aprilie, procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată pe patronii clubului Colectiv, pe administratorii firmei care au instalat artificiile folosite în seara concertului din 30 octombrie 2015 şi pe unul dintre pirotehnicienii acestei firme care a fost prezent în club.

Pe lângă moartea celor 64 de victime, aceștia mai sunt acuzați de vătămare corporală din culpă în formă agravată – pentru cei 150 de răniți în incendiu – şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În plus, patroana firmei de artificii va fi judecată şi pentru că a sustras sau distrus probe și înscrisuri.

Patronii clubului Colectiv, George-Alin Anastasescu, Paul-Cătălin Gancea şi Costin Mincu au permis intrarea în local a mai multor persoane decât prevedea capacitatea localului care nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă.

Tot ei au permis  desfăşurarea unui foc de artificii deși clubul era antifonat cu  materiale uşor inflamabile și de proastă calitate.

Artificiile care au provocat incendiul din Colectiv erau aduse din  Bulgaria și nu aveau fişe tehnice traduse în limba română.

Cei care le-au montat au omis faptul că ele trebuiau utilizate numai în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat, nu pe un stâlp îmbrăcat în burete.

După producerea tragediei, patronii firmei de artificii au încercat să îngreuneze  cercetările distrugînd documente ce constituiau probe în cadrul procesul penal.