Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea debutează, joi, la Bucureşti.
Organizatorii au programat două competiţii internaţionale de lungmetraje pentru copii între 3 şi 14 ani şi pentru tineri de peste 15 ani.
KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Eforie, Cinema Pro şi în cortul KINOdiseea din Piaţa Universităţii 11 filme dedicate copiilor între 3 şi 14 ani, părinţilor şi profesorilor.
În selecţia oficială a competiţiei KINOdiseea Youth sunt incluse şase titluri pentru tinerii de peste 15 ani, care vor fi proiectate la Cinema Eforie între 10 şi 12 noiembrie.
Festivalul include şi cinci competiţii de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă, care vor putea fi urmărite pe 11 şi 12 noiembrie la Muzeul “Grigore Antipa” – Sala Multimedia.
Filmul “Inima în Braille/ Heartstrings”, în regia lui Michel Boujenah, va fi proiectat în deschiderea festivalului, la Cinema Muzeul Ţăranului, pe 9 noiembrie, de la ora 19.00, fiind unul dintre cele mai premiate lungmetraje ale anului la festivalurile dedicate publicului tânăr.
Printre cele 11 filme selectate în competiţia KINOdiseea Junior se numără “Vara lui 1993/ Summer 1993”, în regia Carlei Simon, câştigător al Marelui Premiu al Juriului Internaţional la categoria Generation Kplus – Berlinale 2017, marea descoperire din Berlinala anului 2017. Comoara autobiografică a Carlei Simón este una din cele mai evocative şi emoţionale reprezentări ale copilăriei din ultimii ani şi marchează apariţia unei noi mari voci în lumea cinematografiei.
“Îmblânzitorul de reni/ Cloudboy”, în regia lui Meikeminne Clinckspoor, a avut premiera la Toronto IFF şi este unul dintre filmele care îi fac pe cei mici să descopere pe marele ecran incredibila natură a Laponiei.
“Fata din Loch Anzi/ The girl down Loch Anzi” este un documentar regizat de Alice Schmid, care a avut premiera mondială în competiţia Best International Documentary – Hot Docs Canadian International Documentary Festival.
Filmul mexican “Cuernavaca”, în regia lui Alejandro Andrade Pease, va fi proiectat la KINOdiseea imediat după premiera mondială de la Festivalul de film de la Roma, care are loc săptămâna aceasta.
În competiţia KINOdiseea Youth pot fi urmărite şase producţii noi extraordinare, printre care filmul “Când ai 17 ani/ Being 17″, regia Andre Techine, cu premiera în competiţia de la Berlinale 2016, nominalizat la categoria cel mai promiţător actor la premiile César şi Lumières. “Din punct de vedere artistic, este cel mai puternic film a lui Techine din ultimii ani”, potrivit Variety.
Cel mai nou film al lui Fatih Akin, “Rămas bun, Berlin/ Goodbye Berlin”, câştigător al Premiului pentru Publicul Tânăr la European Film Awards, poate fi şi el urmărit în competiţia KINOdiseea Youth. “Filmul regizorului german Fatih Akin, “Goodbye Berlin” sau “Tschick” (titlu original) este un film despre maturizare, care ne face să ne întrebăm dacă chiar ne-am distrat când eram tineri”, potrivit farnazfever.com.
Filmul “Sânge de lapon/ Sami Blood” completează seria filmelor scandinave de la cea de-a IX-a ediţie KINOdiseea. În regia Amandei Kernell, pelicula a avut premiera la Veneţia şi a fost laureată a premiilor Label Europa Cinemas şi cel mai bun regizor debutant (Veneţia), cel mai bun film nordic şi cea mai bună imagine la Göteborg Film Festival.
Intrarea este liberă la proiecţiile de la orele 10.00 şi 12.00, de luni până vineri, de la Cinema Eforie, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Pro. La fel şi la cele programate în cortul KINOdiseea şi Sala Multimedia a Muzeului Grigore Antipa. Rezervările se pot face pe www.kinodiseea.ro.
Pentru celelalte proiecţii de seară şi din weekend, biletele sunt puse în vânzare pe ww.eventbook.ro/program/kinodiseea la preţul de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi. Toate grupurile şcolare (mai mult de 5 persoane) beneficiază de intrare liberă, în urma unor rezervări prealabile pe site-ul festivalului sau la adresa rezervari@kinodiseea.ro.
KINOdiseea este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, proiect cultural finanţat în cadrul Programului Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – Arcub.