În peisajul hibernal al staţiunii elveţiene Davos, şefi de state şi de guverne, experți, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale și miliardari dezbat, de marți, situația economiei mondiale, relatează Euronews.
Reuniunea numără peste 3.000 de invitați din peste 100 de țări.
Pe agendă figurează discuții despre globalizare, dar și despre impactul schimbărilor climatice.
În ajunul reuniunii, Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia că avansul economic se va tempera la 3,7% în 2019.
Şefa FMI a respins, totuși, scenariul alarmist al unei recesiuni globale iminente. Christine Lagarde le-a cerut guvernelor lumii să depună mai multe eforturi pentru ca situaţia să fie ţinută sub control.
Lista marilor absenţi de la Davos este deschisă de preşedintele Statelor Unite. Donald Trump a anulat deplasarea întregii delegaţii americane din cauza blocajului financiar în care se află administraţia federală, cel mai prelungit din istorie, intrat în a 31-a zi. Liderul de la Casa Albă şi opoziţia democrată nu găsesc cale de compromis în problema zidului pe care Donald Trump vrea să îl înalte de-a lungul frontierei cu Mexicul.
Preşedintele francez lipseşte, de asemenea, de la Davos. Emmanuel Macron are de gestionat o criză socială, după două luni şi jumătate de proteste ale “Vestelor galbene”.
În fine, premierul britanic a spus, la rândul său, “pas”. Theresa May caută să salveze divorţul amiabil al Regatului de Uniunea Europeană, în condiţiile în care termenul limită pentru Brexit este 29 martie.
Forumul Economic de la Davos își va încheia lucrările la 25 ianuarie.