La cea de-a 6-a ediție, ALPIN FILM FESTIVAL își renegociază spațiul în calendarul evenimentelor culturale anuale. Desfășurat în mod obișnuit în luna martie, festivalul din acest an a fost amânat din cauza evoluției pandemiei și programat în perioada 7-12 septembrie. Este o veste bună, sperăm, pentru cei care iubesc aventura și adrenalina, peisajele naturale care-ți taie respirație și întâlnirile cu personaje de poveste. În egală măsură, festivalul se adresează celor care iubesc muntele și doresc să-l protejeze.
Revenirea festivalului în sălile de cinema și în spațiile de proiecție outdoor nu este singura veste bună. În acest an, ALPIN FILM FESTIVAL face parte din seria de evenimente a Forumului Orașelor Verzi, care fac din Brașov capitala verde a României.
ALPIN FILM FESTIVAL reunește anul acesta peste 50 de filme din întreaga lume. Selecția de filme din acest an este inspirată de tema protecției mediului și de subiectele arzătoare ce țin de protejarea naturii și a muntelui, de promovarea locurilor frumoase pe care zona montană le oferă. ALPIN FILM FESTIVAL încurajează producția de filme pe plan local, de aceea Competiția de film românesc de munte va continua și la această ediție.
Marele Premiu al festivalului, în valoare de 1500 de euro, va fi oferit de Consiliul Județean Brașov. Premiul pentru Cel mai bun film românesc, în valoare de 500 de euro, va fi oferit de Primăria Municipiului Brașov. Cel mai bun film de promovare a Munților Carpați va primi un premiu în valoare de 500 de euro.
Invitata specială a ediției din acest an a festivalului este Catherine Destivelle, considerată cea mai bună alpinistă din istorie. Publicul o va putea întâlni în cadrul unui eveniment special, organizat pe 11 septembrie. Anul trecut, Destivelle a primit Trofeul Pioletul de aur pentru întreaga activitate, echivalentul unui Premiu Oscar in alpinism.
O temă prețioasă pentru ALPIN FILM FESTIVAL este sportul ca mijloc de integrare pentru persoanele cu dizabilități. Au fost programate următoarele evenimente:
- ziua de 9 septembrie va fi dedicată SPORTURILOR OUTDOOR pentru persoane cu dizabilități;
- cu ajutorul Nivea Romania, un turn de cățărare de 9 metri va fi instalat în Piața Brassai – base-camp-ul ALPIN FILM FESTIVAL 2021. Pe 10 și 11 septembrie vor fi organizate ateliere de cățărare deschise tuturor celor interesați, atent supravegheate de partenerii de la Climb Again si Clubul Alpin Român;
- în mod excepțional, pe 9 septembrie, între orele 12:00 si 15:00, pe Lacul Noua va fi organizat un atelier de caiac, organizat în parteneriat cu Asociația Caiac Smile;
- o conferință outdoor pentru persoane cu dizabilități, moderată de partenerii de la Revista Ski&Outdoor Magazine, va avea loc în Piata Brassai (eveniment organizat în parteneriat cu Comitetul Paralimpic Român).
Piața Brassai va fi Km 0 al festivalului, găzduind pe timpul zilei numeroase activități legate de tema festivalului de unde nu vor lipsi cei de la ProPark, Fundația Conservation Carphatia, WWF, Salvamont Romania, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Brașov și alți parteneri. Seara, publicul va putea urmări aici proiecții de film în aer liber. Degustări de produse din zona montană, ateliere pentru cei mici, activări pentru iubitorii de lectură, organizate sub umbrela “Un munte de carte” și concursuri de miniorientare vor anima acest frumos spațiu din centrul Brașovului.
Nu vor lipsi de la această ediție nici expozițiile de fotografie, conferințele și prezentările de carte. Printre evenimentele de neratat ale ediției menționăm seria de evenimente legată de cel mai popular proiect artistic al momentului, documentarul România Salbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), proiectat vineri, pe 10 septembrie, de la ora 21:00, în Piața Sfântul Ioan din Brașov. Expoziția de fotografie și prezentarea cărții care însoțește acest proiect derulat de-a lungul a 10 ani vor fi găzduite de AFI Brașov. Regizorii brașoveni Dan Dinu si Cosmin Dumitrache vor fi prezenți la eveniment.
Festivalul aduce la Brașov peste 50 de invitați din țară și din străinătate, transformând ediția a #6-a a ALPIN FILM FESTIVAL într-un loc de întâlnire al celor mai frumoase povești de pe munte. Sloganul acestei ediții este “cool-TURA pe Munte”.
Sperăm să avem o discuție utilă și productivă la Bear LIKE?, conferința cu participare internațională, unde vom discuta despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale zonei montane in acest moment.
Amânată anul trecut, din cauza contextului pandemic, Conferința SKV – 140 de ani de drumeție în România va avea loc în 2021, chiar pe 7 septembrie, în prima zi de festival.
Programul complet va putea fi urmărit pe www.alpinfilmfestival.ro și sperăm că evoluția situației epidemiologice nu va afecta intențiile noastre pentru această ediție. Preocuparea noastră este aceea de a ne asigura că veți pleca de la festival cu amintiri plăcute, de aceea siguranța dumneavoastră reprezintă o prioritate pentru noi. Toate evenimentele se vor desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Despre noi
ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Festivalul face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială ce reunește 28 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.
Proiect cofinantat de Consiliul Judetean Brasov si Primaria Brasov.