Elevii din clasele a șasea, a patra și a doua vor susține evaluari naționale începând cu 23 mai, potrivit calendarului Ministerului Educației.
Primii care vor susține teste la nivel național sunt elevii de clasa a șasea. Aceștia vor susține pe 23 mai proba la Limba română și comunicare. Pe 24 mai va fi proba la matematică și științe.
Urmează apoi elevii de clasa a patra. Pe 30 mai vor avea proba la Limba română, pe 31 mai la Matematică, iar pe 2 iunie la Limba maternă.
Ultimii care vor trece prin evaluarea națională vor fi elevii de clasa a doua. Pe 6 iunie vor avea proba la Limba română scris, pe 7 iunie limba română citit. Tot pe 7 iunie va fi proba la română scris/citit pentru minoritățile naționale. Pe 8 iunie va fi proba la matematică, iar pe 9 și 10 iunie proba la limba maternă scris, respectiv citit.
Subiectele sunt realizate de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Evaluările Naționale vor fi susținute în timpul orelor de curs. Excepție va fi la clasa a șasea, unde va fi stabilit un interval orar unic pentru toate școlile.
La clasa a doua, testele vor fi împărțite de învățătoarea de la clasă. La clasele a patra și a șasea, vor fi prezenți profesori care nu predau la clasa respectivă. Pe toată durata probelor elevii vor fi asistați de un al doilea profesor.
Lucrările vor fi corectate în școala urmată de elevi, de către profesorii de la unitatea respectivă. La clasele a doua și a patra, fiecare test completat de copii este evaluat de către învățătoarea de la clasă și de către un alt profesor.
La clasa a șasea, testele de limbă și comunicare vor fi corectate de către doi profesori, unul de română și celălalt de limba modernă. Iar la Matematică și Științe ale naturii, lucrările vor fi corectate de câte 3 profesori – de matematică, fizică și biologie.
Rezultatele nu vor fi trecute în catalog. Pe baza lor, profesorii vor construi planuri individualizate de învățare, pentru ca elevii cu lacune să recupereze materia. Rezultatele vor fi comunicate părinților.