Confidenţialitate

Incendiul de la sonda de gaze de la Moftinu Mare, stins după 20 de zile

Sonda de gaze din localitatea sătmăreană Moftinu Mare a fost închisă după 20 de zile de la izbucnirea incendiului, a anunţat sâmbătă Inspectoratul pentru Situaţii General de Urgenţă, într-un comunicat de presă .

Această misiune de amploare, desfășurată sub comanda inspectorului general al IGSU, a presupus, pe tot parcursul ei, coordonarea a două componente – cea de intervenție în vederea închiderii sondei, pe de o parte și cea de asigurare a protecției personalului și utilajelor care au acționat la fața locului, pe de altă parte.

Zilnic, la fața locului, pe întreaga durată a desfășurării operațiunilor au fost prezente echipaje medicale cu două ambulanțe SMURD. De asemenea, pe tot parcursul intervenției, zona a fost asigurată prin rotație, de echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un APIC Duster.

“La sfârşitul celei de-a douăzecea zile de la izbucnirea incendiului la sonda de gaz de la Moftinu Mare, intervenţia pentru captarea în siguranţă a gazului şi închiderea sondei a fost finalizată. Această misiune de amploare, desfăşurată sub comanda integrată a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a presupus, pe tot parcursul ei, coordonarea a două componente – cea de intervenţie în vederea închiderii sondei, pe de o parte şi cea de asigurare a protecţiei personalului şi utilajelor care au acţionat la faţa locului, pe de altă parte”, precizează ISU.

Pe parcursul celor 20 de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au acţionat pompieri din opt inspectorate judeţene: ISU Bihor cu 77 pompieri, ISU Bistriţa-Năsăud cu 15 pompieri, ISU Cluj cu 5 pompieri, ISU Maramureş cu 44 pompieri, ISU Mureş cu 7 pompieri, ISU Sălaj cu 60 pompieri, ISU Timiş cu 42 pompieri, iar ISU Satu Mare cu o medie zilnică de 45 de pompieri.

Incendiul la sonda din Moftinu Mare a fost anunţat în 18 decembrie.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), col. Daniel Dragne, a declarat că incendiul nu a fost stins iniţial deoarece gazele care ies din sol ar putea duce la formarea de “amestecuri explozive” ce s-ar putea deplasa înspre localităţi, optându-se pentru arderea acestora până la găsirea unei soluţii pentru captare.