Confidenţialitate

Incendiul de la Catedrala Notre Dame, “sub control” | VIDEO

Pompierii parizieni anunță, marți dimineața, că țin sub control incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame.

Lupta cu flăcările durează de mai mult de 12 ore.

“Focul este complet sub control. A fost stins parţial, mai rămân câteva focare reziduale de stins”, a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.

“Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis preşedintele francez după incendiul care a devastat, luni, catedrala simbol al arhitecturii gotice, suscitând o vie emoţie în Franţa şi în lumea întreagă, relatează Agerpres, citând AFP.

“Ce este mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia încă nu a fost câştigată complet”, a declarat Emmanuel Macron, vizibil emoţionat, în apropierea catedralei devastate, adăugând că “următoarele ore vor fi dificile

Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul care a cuprins catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze “structura” edificiului, a declarat şeful acestora aflat la faţa locului.

“Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet.

“Focul a scăzut în intensitate”, a adăugat la rândul său Laurent Nunez, secretar de stat din Ministerul francez de Interne, care a făcut apel la “prudenţă maximă”.

Poliţia tratează incendiul drept un accident.

Focul, care s-a extins cu repeziciune, a cuprins iniţial vârful catedralei.

Incendiul a declanşat un val de emoţie la nivel internaţional.

Catedrala, a cărui ridicare a început în secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.

Un francez aflat în preajma catedralei Notre Dame a filmat momentul în care turnul acesteia s-a prăbușit, din cauza flăcărilor care au cuprins edificiul emblematic din Paris.

Catedrala Notre Dame adăpostea obiecte de o valoare şi vechime considerabilă. Relicvarul conţine inelul coroanei de spini a Mântuitorului, precum şi alte relicve care amintesc de patimile Domnului, cumpărate de regele Louis, în 1238. De asemenea, orga, datând de la 1730 şi restaurată la 1962, este şi cea mai mare din Franţa.