Incendiu de vegetație uscată în Vrancea. Focul s-a extins pe 600 de hectare. Intervenția pompierilor a fost foarte dificilă și a durat mai bine de 12 ore. Peste 200 de oameni au luptat cu focul. Autoritățile atrag atenția celor care își curăță grădinile pentru lucrările agricole de primăvară să nu mai dea foc resturilor vegetale – faptul fiind interzis în lipsa unei autorizații. Cei care o fac riscă să fie amendați.
Alarma s-a dat ieri după-amiază, când un incendiu de vegetație uscată a fost raportat pe raza comunei Dumitrești. Pompierii voluntari din localitate au fost primii care au răspuns apelului. Când au ajuns, ardea vegetația pe circa 40 de hectare. Rând pe rând, forțele de intervenție au fost suplimentate, mai ales că era cod galben de intensificări ale vântului, iar focul era greu de ținut sub control.
Peste 200 de pompieri din Vrancea și Buzău, jandarmi, pădurari, salvamontiști și voluntari au luptat cu focul mai bine de 12 ore. O intervenție dificilă nu doar din cauza vântului, ci și pentru că erau mai multe focare, exinse pe raza a două comune, respectiv Dumitrești și Gura Caliței, în zone greu accesibile și exista riscul să ajungă și la pădure. Pe lumină, după ce toate focarele au fost stinse, s-a constatat că suprafața afectată se întinde pe 600 de hectare de teren, unde au ars vegetație uscată, mărăciniș, dar și cioate și doborâturi.
Grav e că în afara incendiului de amploare din cele două comune, pompierii au avut, în același timp, și alte intervenții similare, în diferite zone ale județului, unde au ars încă 50 de hectare de vegetațăie uscată. În toate cazurile, focul a fost pus de persoane care în acest fel au vrut să-și igienizeze terenurile pentru lucrările agricole de primăvară. Lucru interzis, fără autorizație, iar cei care o fac riscă să fie amendați și să rămână și fără subvenții.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Un nou incendiu de vegetație la Vâlcea. Focul a ajuns aproape de gospodăriile oamenilor | GALERIE FOTO