IUBEŞTE-ŢI PLĂMÎNII
Nu numai preţul ţigărilor e cel care te deprimă. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au descoperit că fumătorii înrăiţi (şi mai ales bărbaţii) sînt mai predispuşi la depresie decît nefumătorii. Vestea bună e că, dacă renunţi, te vei întoarce la condiţia unui nefumător. Programul Ministerului Sănătăţii de ajutorare a dependenţilor de fumat cuprinde controale medicale gratuite, urmate de administrarea de medicamente gratuite care să conducă la eliminarea dependenţei de nicotină. Sună chiar acum la 08008 7867 38628. Iar dacă crezi că ţigările ‘fără tutun’ te vor mai înveseli puţin, află că acest lucru nu e valabil. Studii publicate în British Medical Journal arată că inhalarea de canabis te face de două ori mai deprimat, chiar dacă are loc numai o dată pe săptămînă.
MERGI PE PROTEINE
Un aport de proteine la fiecare masă nu va contribui doar la modelarea corpului tău. Proteinele alimentează creierul cu triptofan, un antidepresiv natural. Organismul transformă triptofanul în serotonină, un neurotransmiţător care induce somnul, pofta de mîncare şi buna dispoziţie. Carnea roşie, puiul, curcanul, peştele, lactatele, nucile şi seminţele sînt cele mai bune surse de proteine. Poţi lua şi un supliment alimentar 5-HTP, care conţine triptofan convertit parţial în serotonină.
FII UN TIP SOCIAL
Ştiu că nu e foarte comod să faci asta, dar socializarea cu prietenii sau în cadrul familiei este vitală pentru bunăstarea ta mentală. Studii effectuate la Universitatea din Chicago au relevat faptul că oamenii singuri se stresează mult mai repede. Se pare că e mult mai uşor să devii deprimat cînd eşti timid sau n-ai o relaţie strînsă cu altcineva. Chiar dacă nu-ţi place să ieşi din casă, fă un efort. Un program regulat, precum întîlnirile pentru a urmări împreună un meci, fac ca ceilalţi să observe mai uşor şi mai repede absenţele tale.
TRANSPIRĂ UN PIC
Probabil că n-ai fost foarte încîntat atunci cînd ai scos portofelul să plăteşti abonamentul de la sală, dar nu uita că exerciţiul fizic este una din cele mai sigure strategii de ridicare a moralului. Asta pentru că eliberează endorfine, substanţe chimice care reduc stresul şi dau senzaţia de euforie. Încă nu trebuie să mergi neapărat la sală. O cercetare recentă a descoperit că cei care merg pe jos la cumpărături sînt cu 45% mai binedispuşi. (Procentul e de 71 pentru cei care se plimbă în parc.) Se numeşte ‘ecoterapie’, iar aproape toţi cei implicaţi într-o activitate de natură ecologică spun că asta-i ajută să scape de depresii.
VORBEŞTECU CINE TREBUIE
Depresia afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură, dar femeile sînt diagnosticate şi tratate de două ori mai des pentru că sînt dispuse să ceară ajutor specializat. Dacă te simţi deprimat timp de mai mult de două săptămîni, apelează la un psihiatru.
Asigură-te că-i descrii toate simptomele, inclusiv cele despre care nu crezi că ar avea vreo legătură cu starea ta. El ştie să te asculte şi poate să-ţi dea nişte sfaturi de bun-simţ, chiar înainte de a-ţi recomanda un antidepresiv. Şedinţele la psihiatru te vor învăţa să te accepţi aşa cum eşti şi să te pui în valoare. Şi dacă a funcţionat la Tony Soprano.
SMULGE O RĂDĂCINĂ
În timp ce unele plante te lasă rece, altele îţi pot ridica moralul. Un studiu publicat în British Medical Journal susţine că sunătoarea e un leac foarte potrivit pentru depresiile uşoare sau moderate. Conform studiului, dacă iei un extract de sunătoare standard (300 mg), vei vedea rezultatele în 3 săptămîni. Și 3 reguli de bază: spune-i doctorului că iei sunătoare, nu lua şi alte antidepresive în acelaşi timp şi nu încerca să faci inhalaţii.
EVITĂ ZAHĂRUL
Dieta celor binedispuşi nu presupune vizite la restaurantele fast-food. Reglarea echilibrului zahărului din sînge e cea mai rapidă cale de a-ţi îmbunătăţi dispoziţia. Renunţă la alimentele şi băuturile dulci, precum şi la produsele rafinate, cum ar fi pîinea albă şi pastele. Ele provoacă starea de hiperglicemie, care e urmată de o scădere dramatică a cantităţii de zahăr din sînge, moment în care te vei simţi oboist şi deprimat. Consumă cereale, fructe şi legume. Dacă te vei îndopa cu hamburgeri, te vei simţi ca naiba.
UNTURA E DE BAZĂ
Pe lîngă faptul că te feresc de bolile cardiovasculare şi de Alzheimer, acizii omega-3 au efecte antidepresive – susţine un studiu din Journal of Clinical Psychiatry. Dacă nu suporţi să mănînci peşte gras de 3 ori/săptămînă, ia un supliment cu untură de peşte. (Şniţelele semipreparate din peşte nu se pun.) Dacă eşti vegetarian, pune o mînă de seminţe de in în bolul de cereale sau foloseşte ulei de in la salate.
RĂMÎI TREAZ
Din păcate, drumul spre fericire nu trece prin barul din colţ. Alcoolul te deprimă şi împiedică organismul să absoarbă complexul B, esenţial pentru buna dispoziţie. În plus, bărbaţii au obiceiul să consume alcool pentru a uita de problemele de ordin emoţional. Nu e nimic rău în a bea moderat, dar nu trebuie să înlocuieşti medicamentele cu un pahar de băutură. Iar dacă ajungi să dai pe gît mai multe pahare, vei înrăutăţi şi mai mult situaţia. Cînd ai fost ultima oară mahmur şi vesel în acelaşi timp?
LUMINEAZĂ-TE
S-a dovedit ştiinţific că fototerapia (terapia cu lumină) funcţionează în 85% din cazurile de SAD (depresie de sezon). Iar un studiu recentdin Medical Journal of Australia susţine că ar putea fi eficientă şi în vindecarea altor tipuri de depresii. Stai timp de 30-60′ zilnic în faţa unei lămpi fluorescente cu intensitate crescută, care simulează lumina naturală. (Nu, nu e vorba de televizorul cu plasmă).
Adaptare de Cristi Pavel.