Încă o inițiativă legislativă controversată a UDMR, adoptată tacit la Senat, ar urma să fie supusă votului final, miercuri, la Camera Deputaților.
Proiectul ar obliga autoritățile publice să folosească limba maghiară în administrație și ar permite arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice.
Propunerea legislativă, inițiată de toți cei 30 de parlamentari ai UDMR, care ar obliga autoritățile să folosească și limba maghiare în administrația publică din localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar permite arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice urmează să fie respinsă în regim de urgență de Camera Deputaților, după ce a fost adoptată deja tacit de Senat luna trecută.
Inițiativa se află la punctul unu pe ordinea de zi a ședinței de plen, programată să înceapă la ora 10.00, și a fost respinsă zilele trecute de toate comisiile de specialitate care au dezbătut-o.
Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.
Inițiativa maghiarilor din Parlamentul României aduce o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.
Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate ale Senatului, unde PSD și UDMR au majoritatea.
Practic, maghiarii de la UDMR au propus modificarea Codului Administrativ într-o formă anterioară, adoptată de Parlament cu voturile PSD pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, dar a fost declarat neconstituțional de CCR.
În plus față de varianta respinsă de Curte, UDMR a introdus acum prevederea folosirii însemnelor și simbolurilor minorității maghiare în cadrul instituțiilor publice din localitățile din România locuite în proporție de minimum 20% de către etnici unguri.