O a doua firmă care instalează panouri solare a dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu, după ce a fost respinsă la Programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Programul este deja blocat din 25 septembrie printr-o decizie – nedefinitivă – a Curții de Apel Oradea. Etapa care se derula acum în programul „Casa verde” era cea în care participanţii îşi alegeau instalatorii şi abia în decembrie, după ce AFM publica pe site listele finale admise, oamenii puteau începe montarea panourilor fotovoltaice.
Firma Network Connections Project SRL din Pitești a intentat Administrației Fondului pentru Mediu doua procese. În primul, a cerut de la Tribunalului Argeș suspendarea și ulterior anularea răspunsului negativ la contestația sa cu privire la decizia AFM de a-i respinge dosarul de validare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice; iar în al doilea proces cere ca AFM să fie obligată de magistrați să valideze firma ca instalator în program.
În 28 septembrie, după întâmpinarea depusă de Ministerul Mediului, Tribunalul și-a declinat competența în favoarea Curţii de Apel Piteşti, care încă nu a stabilit un termen de judecată. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Oradea a blocat Programul, dupa ce a admis reclamația unei alte firme de instalatori – Dhelectric System SRL – care nu a fost validată. AFM a făcut recurs.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet promitea atunci că atât cei care au evaluat dosarul societății orădene, cât şi juriştii care au reprezentat AFM în proces, ar trebui să dea socoteală.
„Vă pot asigura că toate măsurile administrative care se impun în situația în care se va dovedi că AFM are o culpă în tot acest proces vor fi luate. Până la urmă, este un litigiu extrem de simplu: o companie pretinde că nu a fost înștiințată prin email, AFM-ul spune că a trimis acel email și are dovezi în acest sens”, a explicat ministrul Mediului – Mircea Fechet.
Peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale, calificați în 2023
Pentru ediția din acest an a Programului s-au calificat peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale.
Beneficiarii au de ales între mai mult de 500 de firme de instalare. Subvenția este de maximum 20.000 de lei/proiect, cu condiția ca beneficiarul să aibă o contribuție proprie de 2.000 de lei.
Instalatorii validați sunt obligați să constituie garanții în cuantum de câte 200.000 de lei în favoarea AFM pentru situația în care nu execută sau execută defectuos obligațiile asumate prin contractul de participare.
Sursa foto: Shutterstock