Confidenţialitate

Încă 300 de mineri vor rămâne fară muncă

Aproape 300 de mineri de la minele Uricani și Paroșeni au intrat în preaviz și vor fi disponibilizați, după ce la sfârșitul anului activitatea la cele două unități miniere se încheie.

Asta după ce nu au mai vrut să se angajeze la CEH.

Reprezentanții Agențiilor locale de Ocupare și Formare Profesionalã, pregãtesc serviciile de preconcediere și fac demersuri pentru cã acești oameni vor putea sta acasã doi ani, timp în care sã fie remunerați.

Nu mai puțin de 280 de mineri, mulți dintre ei fiind dintre cei care au protestat la minele Uricani sau Paroseni, urmeazã să se disponibilizeze și sã beneficieze de prevederile Ordonanței 36.

Asta după ce, la finalul lunii octombrie, peste 100 de mineri de la minele Paroșeni și Uricani s-au autoblocat în subteran deoarece la sfârșitul anului, când minele se închideau, rămâneau fără nicio protecție socială, din cauză că ordonanța care reglementa acest lucru a expirat anul trecut.

Guvernul Orban a adoptat însă în prima sedință o ordonanță de urgență prin care oamenilor li se asigură protecție socială timp de doi ani.

Pe de altă parte foarte puțini dintre minerii care doreau să se angajeze la CEH au mai și făcut-o, majoritatea renunțând la angajare în favoarea disponibilizării

Judith Babtan, șefa Agenției Locale de Ocupare și Formare Profesionalã, spune că au început la unitățile miniere serviciile de preconcediere, în condițiile în care la finele anului toți acești oameni vor deveni șomeri.

Ei vor beneficia de indemnizația de șomaj și venitul de completare, care va fi plafonat ca sumã la valoarea câștigului salarial mediu din luna ianuarie 2019, adicã, 2.936 de lei.