Joi, 12 mai, a fost inaugurat scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.La 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu, la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt), a fost inaugurat sistemul care reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).
Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010.
Proiectul româno-american de la Deveselu contribuie substanțial la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, la întărirea securității României și la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.
Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare din administrarea Ministerului Apărării Naționale. Construcția facilității antirachetă a început în 2013.
Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie.
Înaintea inaugurării oficiale scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi la Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunând că este o zi importantă pentru Români
“România își aduce o contribuție importantă la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu. Această facilitate ajută aliații europeni să se protejeze împotriva amenințărilor cu rachete din afara zonei euro-atlantice. Astăzi vom marca un nou moment important și aștept cu nerăbdare să particip la ceremonie în cursul zilei de azi”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
La inaugurarea scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu au luat parte oficiali români, inclusiv premierul Dacian Cioloș, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, precum și ai autorităților locale.
Sistemul Aegis a fost adaptat pentru uz terestru (Aegis Ashore) şi a fost instalat la baza de la Deveselu, urmând să fie instalat până în 2018, şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
FOTO: NATO, MAPN