Probleme pot apărea de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid.
Cele mai acide alimente sunt oțetul și murăturile. Urmează gemul de fructe, muștarul, ketchupul și maioneza.
În categoria băuturilor, nocive sunt sucurile carbogazoase.
Acestora le urmează cafeaua și vinul alb, sucul de grepfrut și cel de portocale.
Ceaiul negru nu are nici el o valoare apropiată de cea a ph-ului normal, dar berea atinge un nivel destul de echilibrat, de până la 5, apropiindu-se astfel de un ph normal, de 7.
Deși sunt apreciate pentru conținutul lor bogat în vitamine și minerale și recomandate adesea de medici, fructele pot contribui și ele, atunci când sunt consumate în exces, la deteriorarea smalțului dinților.
Cele mai dăunătoare din acest punct de vedere sunt citricele și merele, ananasul, strugurii și prunele.
Cele mai frecvente consecințe ale deteriorării smalțului dentar sunt durerile și cariile.