Joi este așteptată o decizie a Magistraţilor de la Instanţa supremă, privind oportunitatea modificării jurisprudenţei care se aplică la repartizarea dosarelor de la completurile de 5 judecători.
Cu alte cuvinte, Secţiile Unite trebuie să hotărască dacă dosarele intrate la sfârşitul anului trecut pe rolul completurilor de cinci judecători, în care nu au fost administrate probe, rămân la completurile trase la sorţi în decembrie 2018 sau vor fi repartizate celor constituite în ianuarie 2019.
Pe actuala jurisprudenţă, dosarele ar fi trebuit să fie repartizate la completurile din 2019, însă CSM a stabilit că dosarele în care nu au fost administrate probe trebuie să rămână la completurile trase la sorţi în decembrie 2018.
În această situaţie sunt zeci de dosare, printre care cele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta, Toni Greblă, Sebastian Ghiţă, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, George Scutaru, Dan Motreanu, dar şi contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea, Alina Bica, Constantin Niţă.
În ce-l privește pe Liviu Dragnea, dosarul privește decizia de condamnare în dosarul „Referendumului”.
Practic, dacă deciziile luate de completurile de 5 judecători ar fi anulate, liderul PSD ar scăpa de statutul de persoană condamnată, chiar şi la o pedeapsă cu suspendare, iar asta i-ar permite să ocupe funcţia de prim-ministru ori să candideze la alegerile prezidenţiale din toamnă cu un cazier curat.
Curtea Constituțională a decis deja că aceste completuri au fost nelegal constituite.
Intenția Guvernului de a le permite celor judecați de astfel de completuri să ceară anularea sentințelor a stârnit criticile opoziției, ale președintelui, dar și ale Comisiei Europene.