Confidenţialitate

Înalta Curte de Justiție de la Londra: Brexit-ul poate fi declanșat doar cu acordul Parlamentului

Premierul britanic Theresa May nu poate declanșa ieșirea țării sale din Uniunea Europeană fără acordul Parlamentului.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a stabilit joi că Guvernul are nevoie de votul aleșilor britanici pentru a declanșa Brexit.

Șefa guvernului de la Londra spera să evite această procedură și să invoce articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.   Guvernul britanic a anunțat deja că va contesta decizia la Curtea Supremă.

Înalta Curte a fost sesizată luna trecută de cei care cred că premierul Theresa May şi Guvernul britanic nu au autoritatea de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Invocarea acestei prevederi ar fi deschis o perioadă de2 ani de negocieri între Marea Britanie și celelalte state-membre pentru a fi stabilite condițiile ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Șefa guvernului de la Londra e de părere că votul pro BREXIT de la referendum nu mai are nevoie și de aprobarea Parlamentului.  Theresa May dorea să declanșeze procedura până la sfârșitul lui martie anul viitor.  Opozanții săi au avut însă câștig de cauză grație argumentului că o astfel de decizie ar submina suveranitatea Legislativului.

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis tocmai că e nevoie și de votul Parlamentului.  Decizia a fost contestată la Curtea Supremă – care se va pronunța în decembrie.

Să mai spunem că, în mod ironic, dacă decizia e menținută și în urma recursului, singura cale de atac pentru Guvernul conservator este aceea de a se adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene.