În contextul unei energii mai scumpe, mangerii de spitale se pregătesc de iarnă cum pot. În timp ce unii manageri au apucat să facă anumite lucrări care să reducă necesarul de gaze naturale pentru centrale, alții așteaptă ajutor din partea administrațiilor locale. Problemele din spitale se resfrâng deja asupra pacienților, atrag atenția asociațiilor de profil.
Beatrice Mahler, directorul de la Institutul Marius Nasta din Capitală, afirmă la Europa FM că a fost redus consumul de gaze din spital cu 30% prin modificări făcute la centrala termică:
„La Institutul Marius Nasta am schimbat cazanele la centrala termică, ceea ce ne permite să avem o reducere a consumului de gaze cu 30%. Din fericire spitalele publice au susținută cheltuiala de către Casa de Asigurări, prin urmare, cel puțin până în decembrie, contractul ne permite să nu avem deficiențe pe asigurarea plății facturilor. Este foarte important modul în care guvernul va susține în continuare, în lunile ianuarie, februarie, finanțarea spitalelor.”
Laurențiu Belușică, managerul spitalului din Găești, spune că în mod tradițional lunile de iarnă sunt mai grele pentru unitățile medicale, însă afirmă că o parte din banii pentru cheltuielile din această perioadă sunt asigurați de primăria din oraș.
„În fiecare an este o perioadă mai grea, toată lumea este speriată de faptul că este o perioadă mai grea în lunile noiembrie – decembrie, dar noi până acum ne-am descurcat. La noi, kilowattul are un preț stabil, ceea ce cred că este încă bine, la gaze tot așa cred că este un preț stabil însă prețurile sunt foarte mari. Noi avem o relație foarte bună și cu primăria, probabil că majoritatea își ajută spitalele și atunci sper să fie bine și să trecem de iarna asta.”
În tot acest timp, bolnavii din spitale se plâng de condițiile din unitățile medicale și afirmă că sunt nevoiți să își procure pe cont propriu o parte din tratamentele necesare.
Unii dintre pacienți sunt nevoiți chiar să își aducă pături în plus de acasă pentru a face față temperaturilor scăzute, spune Cezar Irimia, liderul Asociației Bolnavilor de Cancer:
„După cum știți, 90% din fonduri se duc pe salarii, pe facturi și ce mai rămâne pentru materiale sanitare, medicație și asta se întâmplă nu de acum din criză, ci de când au fost mărite salariile medicilor și foarte bine s-a procedat în acest sens, dar uitându-se că trebuie luați bani de la finanțe, nu din bugetul sănătății. Actualmente, pacienții suferă destul, pături peste pături și alea aduse de acasă, spitale mizerabile, se duc la farmacia de peste stradă de spital sau aparținătorii merg să-și cumpere medicația necesară.”