Confidenţialitate

În Siria, la miezul nopții intră în vigoare armistițiul negociat de Statele Unite şi Rusia

Toate părţile beligerante au anunţat că sunt gata să înceteze ostilitățile, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, avertizând însă că este vorba despre un proces dificil. În conflictul militar din Siria, izbucnit în 2011 între armata subordonată regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, au murit peste 250.000 de oameni.

Forţele Guvernului sirian, Rusia şi coaliţia condusă de către Statele Unite s-au angajat să nu mai atace nicio grupare armată care a semnat acordul. Preşedintele Siriei, Bashar-al-Assad, a fost de acord și a declarat că va respecta armistițiul câtă vreme vor face la fel toate părţile implicate în conflict.

La rîndul ei, opoziţia siriană a condiţionat încetarea ostilităților de existenţa unor garanţii internaţionale, măsuri de ordin umanitar și încetarea raidurilor și bombardamentelor.

Armistițiul nu privește însă Statul Islamic, Frontul al-Nusra (filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida) şi alte grupări, împotriva cărora luptele vor continua. Spre deosebire de reţeaua teroristă Stat Islamic, care ocupă zone din centrul şi estul Siriei, membrii Frontului Al-Nusra sunt dispersaţi în zone din vestul ţării aflate sub controlul opoziţiei siriene, situaţie care riscă să afecteze respectarea armistiţiului.

În decembrie, Guvernul sirian şi membrii opoziţiei au semnat un acord care prevede o tranziţie politică de 18 luni în vederea stabilizării situaţiei din ţară. Negocierile de pace mediate de ONU ar putea fi reluate pe 7 martie, la Geneva.