Confidenţialitate

În satul lui Moș Crăciun se fac ultimele pregătiri

Forfotă mare acum în satul lui Moș Crăciun din Laponia, unde se fac ultimele pregătiri pentru călătoria sa în jurul lumii.

Peste 2 miliarde de copii îl așteaptă cu sufletul la gură pe Moș Crăciun.

Oamenii de știință americani au calculat că Moș Crăciun are de vizitat 822 de case pe secunda ca să poată ajunge la toți copiii în noaptea de Ajun. Iar viteza cu care călătorește ar fi de 650 de mile pe secundă. În total, Moșul are de străbătut 218.000.000 de mile într-o singură noapte. Noroc cu diferențele de fus orar, care îl ajută să aibă la dispoziție în total 32 de ore să-și facă treaba.

Ca să poată transporta jucării pentru toți copiii din lume, sania Moșului e foarte solidă. Ar cântări, se pare, peste 400.000 de tone. Deci, în mod normal, ar fi nevoie de mai bine de 360.000 de reni obișnuiți ca să o poată trage. Dar moșul îl are pe Rudolf, renul magic cu nas roșu. Rudolf îl ghidează fara probleme, alaturi de prietenii săi Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donner și Prancer.

Singura grijă a Moșului e să nu fie foarte pofticios, dat fiind faptul că toată lumea îl așteaptă cu biscuiți sau prăjituri. Ar fi, în total, 374 miliarde de calorii, adică 33 de mii de tone de zahăr. Dacă nu s-ar abține deloc, ar trebui să alerge vreo 109 secole ca să ardă toate caloriile.

Moș Crăciun e îmbrăcat în haine roșii și are o barba mare și albă. Îl auzim cum strigă « Ho-ho-ho » și-l recunoaștem imediat. E Moș Crăciun! Am zice că a fost așa dintotdeauna. De fapt, însă, doar din 1935 arată în acest fel. Atunci, compania Coca-Cola a hotărât să-i folosească imaginea în campania sa publicitară de iarnă. Imagine care a fost creată de un artist de origine suedeza, Haddon Sundblom. Acesta a ales roșul pentru că aceasta este culoarea oficială a producătorului de băuturi răcoritoare și i-a proiectat moșului un costum cu o tunică roșie cu blană albă și centură neagră. Imaginea a devenit imediat populară peste tot în lume. Iar de atunci, moșul nu și-a mai schimbat costumul.

Portretul lui Moș Crăciun a fost însa desenat pentru prima dată în 1865 de artistul de origine germană Thomas Nast și a fost publicat în revista Harper’s Weekly.

Cam tot atunci au apărut și primele felicitări cu Moș Crăciun, pe care le-a semnat un alt artist american, de origine poloneză însa, Louis Prang.

De-a lungul timpului, moșul a fost prezentat în haine de culori diferite – de la verde sau violet până la albastru sau chiar maro. Uneori a purtat chiar și o blană, iar pe cap a avut coroane de vâsc sau pălării. Dar imaginea modernă a moșului așa cum îl știm cu toții ne-a fost dăruită tuturor de o companie producătoare de băuturi răcoritoare.