Multe tinere nasc prematur și cu complicații și, odată devenite mame, abandonează școala sau își abandonează copiii la spital, spune Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Ea a participat, marți, la o dezbatere organizată de Salvații Copiii, inititulată “România are cele mai multe nașteri din Europa la mame având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?”.
Andreea Moldovan a prezentat rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, INSP și Universitatea Carol Davila:
„Sunt mame care nu sunt raportate și nu sunt incluse în acest program de evaluare. Pe de altă parte, numărul lor, chiar și 16.000, este mare pentru anul 2021. Consecințele sunt reprezentate și de un număr foarte mare de avorturi, vedem și un număr crescut de nașteri premature, pentru că este o consecință, din păcate, a imaturității mamei. Un lucru care mi se pare extrem de important este abandonul atât școlar, pentru că o mamă adolescentă cu copil cu siguranță nu va mai avea posibilitatea sau disponibilitatea să urmeze cursurile și școlare și, din păcate, o rată mare de abandon al copiilor în maternități.”
Introducerea educației sexuale în școli și crearea unor servicii de planificare familială pentru tineri sunt doar câteva dintre soluțiile propuse de secretarul de stat Andreea Moldovan pentru ca România să nu mai fie pe primul loc în Europa când vine vorba despre numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani:
„Ce am putea face nu e greu, este o muncă de echipă, dar cred că așa am putea să avem succes și anume introducerea în programa școlară a educației în domeniul sănătății, reproducerii și sexualității ca materie obligatorie. Este important să reorganizăm serviciile de planificare familială, cu inițierea unor servicii prietenoase pentru adolescenți și tineri. Dacă o tânără dintr-o comunitate rurală merge la medicul de familie să prezinte o problemă de planificare de contracepție, există întotdeauna riscul stigmatizării acelei fete printr-o lipsă de confidențialitate.”