Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluție drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanșată de PSRM și Blocul ACUM.
„Clasa politică este compromisă pentru că nu au reșit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip.
„În aceste condiții este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, explicat Pavel Filip.
Reamintim, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat în această dimineaţă şi Parlamentul a fost dizolvat printr-o decizie a Curţii Constituţionale de la Chişinău. Curtea a luat aceaste măsuri după ce preşedintele Dodon a refuzat să dizolve Parlamentul. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a îndemnat la calm şi la găsirea unei soluţii prin dialog.
Suspendarea preşedintelui Igor Dodon este una temporară iar interimatul va fi asigurat de prim-ministrul Pavel Filip.
CCM a decis suspendarea președintelui Igor Dodon deoarece acesta a refuzat deliberat să dizolve sâmbătă Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate, conform unei decizii a Curţii emise vineri.
Problema este, însă, credibilitatea Curţii Constituţionale, spune istoricul Armand Goşu.
Parlmentul ar fi trebuit dizolvat pentru că nu devenise funcţional în 90 de zile de la alegeri.
Însă, în loc să fie dizolvat, Parlamentul s-a înturnit ieri într-o şedinţă extraordinară şi a ales o nouă conducere, precum şi un nou guvern, condus de Maia Sandu, lidera blocului proeuropean din Moldova , guvern care a fost validat de preşedinte.
Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația.
Istoricul Armand Goşu spune că asta e singura şansă a ţării de dincolo de Prut.
Curtea Constituțională a republicii Moldova a mai anunţat duminică dimineaţa că a dizolvat Parlamentul.