Istoricul Neagu Djuvara s-a stins din viaţă, la 25 ianuarie 2018, la venerabila vârstă de 101 ani.
Întrebat cum a atins vârsta centenarului, acesta a răspuns:„Unii îmbătrânim de tineri, alţii rămânem copilăroşi. Am văzut oameni tineri care, atunci când nu au mai avut scopuri, au îmbătrânit brusc“.
În lucrarea “Civilizaţii şi tipare istorice”, istoricul opina că “o naţiune în ascensiune poate profita de mediocrităţi; o naţiune în declin nu mai ştie să-şi folosească geniile”.
Fără a se teme de contestatari, Neagu Djuvara scria în “Scurta istorie ilustrată a românilor” că “Românie Mare e o ţară care s-a născut cu dificultăţi uriaşe – trebuiau să se adune şi să se gospodărească împreună oameni care nu s-au aflat niciodată sub aceeaşi cârmuire. Ceea ce-i uneşte pe toţi românii este faptul de a vorbi aceeaşi limbă (..) de la Nistru până la Tisa”.
Rememorând perioada exilului său, Neagu Djuvara a sperat că salvarea de communism “va veni în 4-5 ani. Şi a venit după patruzeci şi cinci de ani! Aşa este istoria. Lucrează în lungă durată, iar destinele individuale sunt strivite fără milă”.
“După 45 de ani pe care i-am petrecut în străinătate, m-am întors în ţară septuagenar şi încă unul plin de viaţă. Nu m-am băgat intens în politică, fiindcă am simţit că nu pot face nimic. Cu vremea, când aş fi putut face ceva, eram prea bătrân”, mărturisea regretatul Neagu Djuvara.