„Pasărea Măiastră a muzicii româneşti“, „Privighetoarea Bucureştiului” sau „Edith Piaf a României”, Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind fiica unui florar născut în Oltenia și a unei casnice din Țara Făgărașului.
Poate așa se explică, fie și parțial, de ce artista a avut în repertoriu melodii din mai toate regiunile țării.
Maria Tănase a urcat pe scenă pentru prima oară pe când avea 8 ani, la căminul cultural din cartier.
Mult mai tărziu, în 1934, a fost angajată a Teatrului “Cărăbuș”, condus pe atunci de Constantin Tănase. În aceeași perioadă, ea a făcut primele înregistrări la Societatea Română de Radiofuziune și vocea sa unică a fermecat o țară întreagă. Au început apoi turneele, mai întâi în lungul și în latul țării, și apoi în străinătate.
Regi și președinți au ascultat-o pe Maria Tănase cântând, însă asta a contat prea puțin pentru legionari. În 1940, muzica Mariei Tănase a fost interzisă, matrițele de la casa de discuri i-au fost distruse și casa i-a fost vandalizată. Motivul? Maria Tănase pozase provocator, în timp ce juca șah. Conform istoricilor, cel care a salvat-o a fost Șeful Serviciului de Informații, care i-a devenit și iubit.
Cu sau fără legătură, în 1940 și 1943, în plin Război Mondial, Maria Tănase a susținut concerte în Ankara. Important de știut, Turcia era țară neutră și pe teritoriul ei se purtau nenumărate negocieri. Unele cu cărțile pe masă, dar cele mai multe, prin intermediul spionilor. S-a speculat că Maria Tănase ar fi fost unul dintre oamenii de legătură între români și britanici și că mulțumită ei și altora, România a întors într-un final armele împotriva Germaniei Naziste.
Sunt multe speculații pe această temă, dar cert este că în 1940, când s-a întors în țară, Maria Tănase chiar a fost arestată pentru spionaj. Însă din lipsă de probe, ea a fost eliberată.
După război, cântăreața a fost urmărită permanent de Securitate și noul regim a încercat, fără succes, să o recruteze.
Maria Tănase a urcat pe scenă ultima oară în 1963, la Hunedoara, suferind de mai mult timp de cancer, cel mai probabil, provocat de țigări.
De altfel, în testament ea și-a rugat nepoții să nu se apuce vreodată de fumat și a a mai cerut, printre altele, să aibă parte de o înmormântare sobră.
Maria Tănase s-a stins la 22 iunie 1963.
Familia a încercat să îi indeplinească ultima dorință, dar un milion de români au mers să își ia adio.