Doina Cornea s-a stins în noaptea de joi spre vineri (4 mai 2018) în locuința sa din Cluj-Napoca.
Trupul neînsufleţit al Doinei Cornea va fi depus în foaierul Casei Universitarilor din Cluj. Doinea Cornea fi înmormântată luni, la ora 15.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Doina Cornea se retrăsese de mai mulți ani în locuința sa din Cluj-Napoca, din cauza problemelor de sănătate dar și dezgustată de evoluția la vârful societății românești.
Doleanțele disidentei – una dintre cele mai reprezentative pentru opoziția față de regimul comunist – nu se îndepliniseră mult după revoluție. La conducerea țării au rămas – cu mici pauze – cei plecați din partidul comunist și, aproape fără oprire, urmașii fostului regim Ceaușescu „făceau cărțile” în timp ce, oficial, jucau pe cartea democrației. Despre toate aceste dezamăgiri ne-a vorbit într-un interviu acordat în 2004 la Prefectura Brașov în timpul comemorării evenimentelor din 15 noiembrie 1987 din oraș.
Pe cât de delicată în aparență și pe cât de blândă îi era vocea, Doina Cornea devenea virulentă când îi aminteam de Ion Iliescu. Ținuse un discurs pe 15 noiembrie 2004 la Prefectura Brașov, unde erau comemorate victimele (și, totodată, eroii anticomuniști0, actorii principali ai manifestației din 15 noiembrie 1987 din Brașov. Stabilisem să iasă din sală și, cu discreția caracteristică, s-a retras de lângă participanți și a venit să stăm de vorbă.
Doina Cornea: Noi am dus până la limită, am îndurat, în loc să spunem de la început, din anii 70, când am văzut că se înăspresc condițiile. Libertățile au început să fie reduse (…). Noi trebuia să sărim! Nouă, universitarilor, ne-a promis Ceaușescu după evenimentele din Cehoslovacia (n.r. – 1968): „De-acum să nu vă mai temeți, puteți scrie în libertate ce credeți, ce conștiința dumneavoastră vă spune că e adevărat. Nu vă temeți…”. Și, când am văzut că nu mai putem spune chiar ce voim și să ne facem cursurile așa cum voim, trebuia să protestăm. Nu am protestat! Am lăsat, așa,să se urce până la insuportabil…cum să le zic, aceste forțe de oprimare.
(Foto: Doina Cornea în faţa casei sale împreună cu fiul său, Leontin, şi cu Pascal Delumeau, secretar secund la ambasada Franţei din Bucureşti. Fotografie de filaj realizată de Securitate, publicată pe MemorialSighet.ro)
R: Ați fost simbol și după Revoluție, perioada aceea destul de critică. A meritat această opoziție?
Doina Cornea: Ooo, dar nicioadată, nimic, nici cel mai mic gest, nu este inutil, zadarnic. Acesta e mesajul meu către tineri. Blazarea este un semn rău, nu pentru guvrnanți, ci pentru cel care e blazat. Un om nu are voie niciodată să fie blazat,pentru că niciodată nu e singur, pentru că niciodată nu știe ce consecință vor avea actele lui în conștiința celorlalți. Există o istorie de adâncuri, istoria lentă.. Eu sunt mare admiratoare a concepției istorice a medicului psihiatru Carl Gustave Jung (n.r. – psihiatru elvețian, 1875-1961) care spune acest lucru… Și de-asta am acționat cum am acționat, pentru că m-a lămurit Carl Gustave Jung. Noi nu știm, de aceea istoria nici nu e controlabilă, istoria aceasta profundă și ascunsă, care se joacă înainte de evenimente, în sufletul oamenilor… Noi nu știm câți adepți sinceri mai are Năastase…Geoană…Iliescu în clipa de față, și câți aderă în conștiința lor, la forțe de opoziție adevărată. Asta vom vedea la alegeri, când iese la suprafață… Și atunci, dacă ies forțele cu mentalități comuniste suntem vinovați și noi că i-am ales și că nu dăm șanse unor forțe care promit o schimbare. Sau oamenilor cinstiți, cum este domnul Ciuhanu, reprezentant al Timișoarei (n.r. – Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei).
R: Se apropie comemorarea a 15 ani de la Revoluție (n.r. – 2004). S-a spus că „nu a meritat” …de aceea v-am întrebat…
Am divagat… Revolta muncitorilor din Brașov ne-a marcat într-un fel conștiințele tuturor și nu știm în ce măsură actul lor de protest și de revoltă… atunci nu știam dacă va avea sau nu consecințe, a avut consecințe nefaste. Dar, uneori, chiar nedreptatea te face să te trezești. Niciun act nefast, sigur, au fost victime…au fost bătăi, au fost arestări, au fost despărțiri forțate de soții. Dar, toate astea au avut în sufletul nostru o influență, ne-au deschis ochii și ne-au făcut să ne solidarizăm cu acțiunea lor de protest. Unii mai puțin, alții mai mult. Au fost și care au condamnat… Și nu va pieri niciodată – ca o avalnșă, ca un bulgăre de zăpadă – acțiunea lor crește, este spiritul Brașovului care ne va influența mult timp înainte spiritul nostru. Așa că trebuie să le fim recunoscători pentru curajul lor și pentru acțiunea lor care părea o înfrângere la prima vedere, dar care a fost o mare victorie, pentru că a contribuit la trezirea noastră. Ei ne-au redat demnitatea, simțul demnității, și va continua, va continua… Dacă tinerii vor contribui la ne-uitarea evenimentului.
(Foto: Doina Cornea alături de nepoți. Imagine publicată pe MemorialSighet.ro)
R: Pornind de la „Jos Ceaușescu”, ce le puteți spune tinerilor, de ce n-ar trebui să fie indiferenți. Pentru că mulți spun…„nu ne mai pasă de PSD, nu ne mai pasă de Alianță”.
Doina Cornea: Este o mare greșeală și consecințele acestei greșeli tot ei le vor îndura pentru că sunt tineri. Această mișcare este un model, a intrat ca un model în istoria noastră (n.r. – revolta de la Brașov). Spiritul acesta trebuie dus mai departe, dar, dacă tinerii nu-și dau osteneala (…) vorbesc de marea masă a tinerilor, dacă întorc spatele unui început de însănătoșire a societății noastre, urmând niște modele, ei nu o să o ducă bine până în cele din urmă. A te închina numai banului, numai valorilor materiale…asta duce la prăbușire. Eu nu neg aceste valori, dar ele trebuie controlate de valorile spirituale.
(Foto: Doina Cornea alături de cei doi copii și de soț. Fotografie publicată pe MemorialSighet.ro )
R: Ce sloganuri folosite în 1989 și 1990 credeți că se mai potrivesc astăzi?
Doina Cornea: Comunismul s-a transferat în mentalitățile noastre, nu atât în structurile instituționale. Astea, de bine de rău – în aparență doar – sunt modificate și apropiate de instituțiile europene, dar asta nu ajută când sunt slujite de oameni cu mentalități comuniste…ele nu sunt eficiente, nu funcționează. Și ceea ce doresc întregului popor român este să încercăm să ne modificăm mentalitățile, să încercăm să devenim altfel de oameni. Să ne axăm viața interioară pe adevăr, pe cinste…
Apropo (de -n.r.) …adevăr, mă refer la cei care încearcă să măsluiască acum adevărul și în legătură cu Revoluția, care cunosc adevărul și care voit încearcă să tulbure apele ca să nu mai știe nimeni ce a fost. Domnul Iliescu sigur știe adevărul dar nu ni-l spune. Și noi îl știm, i-l punem în față. Lui Iliescu, lui Năstase (n.r. – Adrian Năstase, premier în perioada 2000-2004). Dar, e ca și cum nu am spune nimic. Tupeul, minciuna, toate astea… Dumnezeu să îi ajute să se corecteze.
R: Ne spuneți, totuși, sloganul?
Doina Cornea: Jos comunismul din mentalitatea noastră! Jos comunismul din mentalitatea celor care ne conduc!
Noiembrie 2004, ultima întâlnire cu Doina Cornea, prefectura Brașov, manifestare dedicată protestelor anticomuniste de la 15 noiembrie 1987.
Foto: Iorgu Ianuși, 2004 / Panoul dedicat Doinei Cornea la Memorialul crimelor comunismului de la Sighetul Marmației, panou pe care apar fotografii, texte și păpușa folosită pentru a expedia în străinătate editoriale către Radio Europa Liberă).