Pompierii greci continuă căutarea supraviețuitorilor în urma incendiilor de vegetație, din apropierea Atenei, în care și-au pierdut viața cel puțin 74 de oameni, iar peste 200 au fost răniți.
Vântul puternic a răspândit focul, oamenii au fost prinși în case și mașini, iar mulți au fugit în mare, încercând să scape de flăcări.
Primul ministru Alexis Tsipras a declarat trei zile de doliu.
Marți, corpurile a 26 de adulți și copii, care se pare că au murit îmbrățișându-se unii pe alții, au fost găsiți pe un vârf de stâncă.
“Ei au încercat să găsească o cale, pentru a fugi din calea flăcărilor dar, din păcate, nu au făcut-o la timp”, a spus Nikos Economopoulos, șeful Crucii Roșii din Grecia.
Luni noaptea, sute de pompieri au luptat împotriva flăcărilor, care au fost întețite de vântul care sufla cu aproape 100 km / h.
Salvatorii caută acum supraviețuitori prin case și mașini mistuite de flăcări, dar și pe linia de coastă, pe fondul temerilor că numărul morților va crește.
Rudele celor care au dispărut au postat fotografii pe internet, în speranța că îi vor găsi pe dispăruți.
Primul ministru Tsipras a declarat stare de urgență la Attica, spunând că toate serviciile de urgență au fost mobilizate.
Italia, Germania, Polonia, Franța, dar și România au trimis avioane, masini și pompieri, în timp ce Spania și Cipru au oferit asistență.
“Catastrofa biblică”
Stațiunea Mati, din Attica, este populară pentru turiștii locali, în special pensionarii și copiii care frecventează taberele de vacanță.
Un supraviețuitor a povestit pentru BBC: “Ne-a ars spatele și ne-am scufundat în apă … Am spus:” Doamne, trebuie să fugim ca să ne salvăm “.
George Vokas, a cărui familie a scăpat tot pe mare, a declarat pentru BBC News că două femei pe care încercase să le ajute au murit.
“Vorbim despre o catastrofă biblică în această minunată zonă, Mati”, a spus el.
Unele cadavre au fost găsite la doar 15 metri de mare, a declarat fotograful Pantelis Saitas Agenției de știri Atena-Macedoniană.
Incendiile sunt o problemă obișnuită în lunile calde și uscate de vară din Attica.
Oficialii au sugerat că incendiile actuale ar fi putut fi declanșate de incendiatori care doresc să fure din case abandonate.
“Cincisprezece incendii au început simultan în trei locuri diferite”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos.
Grecia, a adăugat el, a cerut drone din SUA să detecteze orice activitate suspectă.
Ultimul dezastru major de incendiu al Greciei a fost în 2007, când zeci de oameni au fost uciși în peninsula sudică a Peloponezului.