Confidenţialitate

În curând, primul spectacol inspirat de incendiul din Colectiv

Primul spectacol de teatru care pune în discuţie momentul Colectiv din perspectiva unei generaţii, “153 de secunde”, va avea premiera pe 27 octombrie, de la ora 19.30, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti.

Spectacolul “153 de secunde” pune în discuţie, dintr-o perspectivă subiectivă, implicaţiile politice, morale şi afective ale unui moment care a ajuns în profunzimea texturii sociale, mobilizând o mişcare de solidarizare fără precedent, dar şi un proces complex de reflecţie asupra generaţiei milenialilor, arată realizatorii proiectului, citați de Mediafax.

Spectacolul porneşte de la povestea unei supravieţuitoare a incendiului din Colectiv şi devine un eseu artistic despre o generaţie aflată în blocaj.

Montarea analizează condiţia de tânăr adult în România, schimbarea şi, mai ales, imaginarul schimbării.

Incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, declanşat în noaptea de 30 octombrie 2015, a durat 153 de secunde.

“Un pompier intrat într-un club în flăcări reţine imaginea a zeci de telefoane mobile care sună, purtând, cam toate, aceleaşi nume pe ecran: tata sau mama. Un container industrial, construit ca să fie etanş, e vopsit în portocaliu şi instalat la intrarea în club. El blochează ieşirea. Apoi, timpul diluează totul. Furia, discursul, intenţiile”, explică realizatorii.

Spectacolul “153 de secunde” este realizat de o echipă de peste 20 de artişti şi profesionişti, care şi-a asumat, în ultimii ani, misiunea de a discuta prin muzică, teatru, poezie, jurnalism şi dans cultura “milenialilor”.

Documentarea, realizată de regizoarea Ioana Păun, alături de jurnalista Laura Ştefănuţ, actriţa Smaranda Nicolau şi poeta Svetlana Cârstean, a urmărit principalele teme dezbătute în spaţiul public, mărturiile unora dintre victime, aflate în diverse momente ale vindecării şi ale procesării traumei, opinii ale unor psihologi sau ale reprezentanţilor instituţiilor şi ONG-urilor care au oferit asistenţă victimelor.

Munca pentru spectacol a început din 2017, iar fiecare element din construcţia sa este contribuţia originală a creatorilor implicaţi. Din echipă mai fac parte coregrafa Andreea David, artistul pop Cătălin Rulea şi compozitorul Sillyconductor.

“Este un performance-eseu despre blocajul unei generaţii care a fost hrănită de imaginaţia unor adulţi care visa la libertate, în timp ce controlau până la asfixiere. Acum, copiii revoluţiei au 30 de ani, e timpul nostru, dar nu ştim cum să imaginăm schimbarea. După întâlnirile cu unii dintre cei a căror viaţă a fost transformată definitiv după noaptea incendiului din Colectiv, am decis că «153 de secunde» va fi nu despre corupţie, nici despre sfârşit, ci despre dezvăţare. Dezvăţarea de frică, de ruşine, de obedienţă, de resemnare şi de neîncredere. De toate condiţionările cu care am crescut”, spune Ioana Păun, iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului.

Regizoarea Ioana Păun a realizat proiecte susţinute de instituţii europene şi internaţionale, de la Theatre Royal Stratford East, la Teatro Luna Chicago, Kunstraum Lakeside Austria, Live Art Development Agency UK, Schauspielhaus Viena şi Onassio Centre din Atena. Spectacolele ei au fost prezentate în Palestina, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Grecia şi Suedia şi urmăresc cu predilecţie teme sociale, vizând subiecte complexe, de la condiţia muncitorilor dintr-o fabrică la viaţa lucrătoarelor filipineze. Nominalizată la premiul pentru incluziune socială la gala AFCN, Ioana Păun şi-a centrat munca pe înţelegerea comportamentului uman, în special în situaţii feroce şi condiţii extreme, economice, politice şi de sănătate. Anul viitor va lucra în Franţa, la Le Phenix Scene Nationalle, alături de un dramaturg incisiv, Amine Adjina, pentru un spectacol cu un subiect actual: violenţa născută ideologic. Cu educaţie în teatru şi arte performative la UNATC Bucureşti şi la Universitatea Goldsmiths din Londra, Ioana Păun este coordonatoarea Programului de Arte Performative al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Svetlana Cârstean, născută în 1969, este poetă şi traducătoare şi a debutat în 1994, în volumul colectiv “Tablou de familie”.