Confidenţialitate

In Cluj-Napoca se respira cel mai curat aer din Europa

Pentru clasificare, s-au luat în calcul înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului. Clasamentul a fost întocmit prin însumarea numărului de zile de depășire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanți periculoși pentru sănătate: particulele cu diametrul mai mic de 10 microni, dioxidul de azot și ozonul. Astfel, surprinzător, Cluj-Napoca este în fruntea palmaresului, dar acest oraș cu 324.000 de locuitori nu are decât doi senzori, care nu măsoară particulele fine, în timp ce Berlinul, care deține o rețea de 48 de stații de măsurare, se află abia pe locul 65.

Harta arată că două treimi din cele mai mari orașe din Europa depășesc de mai mult de 35 de ori pe an, limitele regulamentare. Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu, nouă din zece orășeni ai Uniunii Europene respiră cel puțin un poluant atmosferic dintre cele mai nocive. Franța, cu 70% mașini diesel, nu are nici un oraș printre cele 40 cel mai puțin poluate.

Nici Italia nu stă mai bine, cu 30% vehicule diesel. Niciun oraș italian nu figurează în top 40, iar trei se clasează pe ultimele 11 locuri – Roma, Torino și Milano.

În schimb, Marea Britanie, cu 25% mașini diesel, are 6 orașe pe primele zece locuri și niciunul în ultimele zece. Bine poziționate sunt Edinburg si Bristol – din Regatul Unit, Bonn – în Germania, Utrecht şi Rotterdam – în Olanda, dar și Valencia – în Spania, Malmo și Goteborg – în Suedia.