Un profesor canadian s-a asociat cu o braserie pentru a reconstitui o bere din secolul al IV-lea și a învățat procesul de fabricație din lumea antică.
Berea s-a dovedit a însă prea amară, conform specialistului în istorie elenistică şi romană la universitatea Winnipeg, din Manitoba, Matt Gibbs.
„Asta face parte din experimentul care constă în a măsura cât de mult simţul nostru al gustului s-a schimbat odată cu timpul pentru că, de exemplu, acum există zahăr în aproape orice”, a explicat el.
Matt Gibbs şi braseria Barn Hammer din Winnipeg au plecat de la o reţetă scrisă de un alchimist din Egipt în secolul al IV-lea.
Ei au zdrobit manual făina de orz şi au adăugat apă pentru a obţine aluatul de pâine cu drojdie. Le-au trebuit apoi 18 ore pentru a găti la foc mic pâinile pentru a păstra vii enzimele din drojdie.
„Cuptoarele sunt încălzite prea puternic în prezent”, a spus Gibbs, explicând că a petrecut „ziua aprinzând şi stingând focul pentru ca pâinea să se coacă la o temperatură scăzută”.
Pâinea a fost apoi scufundată într-o cuvă de fermentare timp de două săptămâni, utilizându-se în prealabil şi lapte bătut pentru ca lichidul rezultat să aibă o tentă aurie.
Gibbs s-a declarat totuşi „surprins” să constate că procedeul de bază de fabricaţie pare să se fi schimbat atât de puţin de-a lungul secolelor, comparativ cu cele utilizate de braseriile artizanale din prezent.
Pentru moment, asociaţii nu intenţionează să ofere berea pentru consum public, notează AFP.
Matt Gibbs vrea acum să prepare hidromel după o reţetă a unui senator roman din primul secol al erei moderne.