Confidenţialitate

În atacul din Siria, s-au folosit arme chimice, confirmă rezultatele autopsiilor

Atacul comis marți în nord-vestul Siriei a fost un atac chimic, cu gaz sarin, confirmă Ministerul Sănătății din Turcia.

În această țară, au fost aduși peste 30 de răniți sirieni.

Din păcate, 3 dintre ei au murit, iar rezultatele autopsiei au scos la iveală că au fost victimele unui atac cu gaz sarin.

Ultimul bilanț arată că sunt 86 de morți, dintre care 30 de copii.

34 de sirieni au fost transferați în Turcia pentru îngrijiri medicale, la scurt timp după raidul aerian de marți asupra orașului Khan Shaykhun din nord-vestul Siriei. Localitatea este considerată un fief al insurgenților și jihadiștilor. Persoanele rănite prezentau convulsii, aveau spumă la gură și pupilele dilatate, simptome care apar în general la victimele unui atac chimic. Din păcate, de;i li s-a adminstrat oxigen, pentru 3 dintre ele, nu s-a mai putut face nimic.

Atât medicii legiști din Turcia, cât și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au prelevat probe, iar  rezultatele autopsiei au confirmat că sirienii au fost victimele unui atac cu arme chimice. Ministerul Sănătății de la Ankara crede că au fost expuși la o substanță chimică numită gaz sarin.

Descoperit de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sarinul este un gaz fără miros sau gust, dar extrem de toxic. Odată inhalat duce la paralizia căilor respiratorii și în cele din urmă la moarte. Gazul sarin nu a fost folosit în timpul războiului, dar canitități mari au fost depozitate în Statele Unite și Uniunea Sovietică. În 1988, fostul dictator irakian Saddam Hussein a utilizat gazul sarin împotriva kurzilor. 3 ani mai târziu, ONU declara gazul sarin armă de distrugere în masă și interzicea fabricarea acestuia. Totuși, gazul sarin a continuat să fie folosit în 1995, într-un atac terorist comis la metroul din Tokio.

Franța și Marea Britanie au acuzat regimul președintelui sirian Bashar al-Assad că este responsabil pentru acest atac din provincia Idlib. Aliatul Siriei, Rusia a precizat însă că aviația siriană a bombardat un depozit al rebelilor, iar acel depozit conținea substanțe chimice care au explodat și s-au împrăștiat în atmosferă.