Confidenţialitate

În aproape toate județele se află cel puțin un spital fără autorizație de securitate la incendiu

În plus, instalațiile electrice funcționează cu defecțiuni și improvizații în spitale din 30 de județe, reiese din datele publicate de Ministerul Sănătății, în urma controalelor efectuate anul trecut de pompieri înainte și după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț.

Cu excepția a 4 județe,  Călărași, Hunedoara, Maramureș și Tulcea,  în toate celelalte există cel puțin un spital fără autorizație de securitate la incendiu. Nu înseamnă că în cele 4 județe nu au fost depistate nereguli în urma controalelor efectuate anul trecut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

La Institutul Matei Balș din Capitală, pe lângă lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru anumite corpuri de clărire, pompierii au constatat că nu funcționează instalațiile de detecție și avertizare a incendiilor.

Aceeași problemă o au și alte spitale din Capitală, cum ar fi Floreasca, Filantropia, Colentina sau spitalul de copii Grigore Alexandrescu, dar și din 14 județe: Spitalul Județean și cel de Boli Infecțioase din Constanța, Spitalele județene din Arad, Craiova și Slatina, precum și Maternitatea Elena Doamna din Iași.

Mai grav este că instalațiile electrice din majoritatea spitalelor funcționează cu defecțiuni, iar în această situație se află unități medicale precum Spitalul de Pediatrie din Argeș, secția ATI, Maternitatea Bucur și Spitalul Sfântul Ioan din Capitală, precum și Institutul Inimii din Cluj.

Din păcate, aceste instalații electrice nu sunt verificate periodic de personal calificat, au mai constatat pompierii.

La spitale din județele Cluj, Dâmbovița, Mureș, Olt, Timiș și Vrancea nu sunt asigurate condiții pentru accesul mașinilor de pompieri în caz de incendiu, iar în multe alte unități medicale nu se asigură condițiile de evacuare în caz de urgență, nu funcționează instalațiile de hidranți, iar unele spitale nu au nici măcar stingătoare.