Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, Beatrice Mahler atrage atenția că nu e tocmai o veste bună că anul trecut, a scăzut cu 35 la sută numărul cazurilor de tuberculoză diagnosticate în România.
Beatrice Mahler consideră că aceste cifre reflectă teama oamenilor de a se duce la control în spitale, pe fondul pandemiei.
“Este o scădere importantă și dacă ar fi într-un an care nu ar însemna pandemie ar fi un lucru peste așteptările tuturor. Frica a paralizat tendința pacientului de a se adresa atunci când are o problemă respiratorie medicului pneumolog. Intenția noastră de a face screening a fost suprapusă cu frica de diagnostic a infecției cu SARS-CoV-2, astfel că unele din echipele de screening au alungate din localitățile unde trebuiau să facă screening-ul”, a spus Beatrice Mahler.
România este totuși pe primul loc în Europa cu cele mai multe cazuri de tuberculoză la adulți, dar și la copii.
Medicul Beatrice Mahler atrage atenția că lipsa prevenției va duce la o explozie de cazuri de TBC în anii următori.
”Cred că această subdiagnosticare care s-a realizat ca urmare a unui efect secundar al pandemiei va lovi ca un val, un val extrem de brutal în ceea ce înseamnă diagnosticul și numărul de cazuri de tuberculoză cu care ne vom confrunta în următorii ani”, consideră medicul Beatrice Mahler.
La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, au fost cu 43 la sută mai puține internări, anul trecut, pentru că s-a închis o secție, iar spitalul asigură în special tratament pentru pacienți COVID.