Confidenţialitate

În 2019 se vor consuma mai puține deserturi pe bază de înghețată, dar mai multe flori comestibile

Potrivit tendințelor culinare pentru anul următor, analizate de Uber Eats, se vor consuma mai multe flori comestibile (Lavandă, Hibiscus sau flori de Borage – cunoscute pe plan local ca Limba mielului ), alimente și băuturi pe bază de cânepă, dar și seitan.

Concluziile vin după ce Uber Eats a analizat peste 191 milioane de căutări în aplicație ale utilizatorilor, pe o perioadă de 6 luni, cuprinsă între lunile mai și noiembrie 2018.

“Preferințele în materie de mâncare se află într-o continuă schimbare. Apariția consumatorilor responsabili, cărora le pasă ce impact are cina lor, va determina o mai mare amploare a veganismului, de la doar câteva procente pe țară până la o schimbare a stilului de viață pentru milioane de oameni. Totodată, vedem o dezvoltare fantastică al aplicațiilor de livrare de mâncare, cum ar fi Uber Eats. Acestea vor transforma rapid piața de livrare de mâncare: de la o plăcere vinovată în weekend la un obicei aproape zilnic”, explică Jeanette Mellinger, șefa diviziei de cercetare de la Uber Eats.

5 tendințe gastronomice în creștere pentru anul 2019

(top bazat pe analiza a 191.519.375 de căutări)

 

  1. Flori comestibile (Lavandă, Hibiscus sau flori de Borage – cunoscute pe plan local ca Limba mielului )

  2. Alimente și băuturi pe bază de cânepă (semințe, lapte și ceai)

  3. Seitan (bogat în proteine, înlocuitor de carne)

  4. Manakish (pâine specifică Estului Mediteranei)

  5. Hemul (ingredient care dă atât culoarea roșie, cât și gustul specific cărnii, obținut din soia)

 

Există și alimente aflate pe un trend descendent al popularității. Spre exemplu, pe măsură ce apar din ce în ce mai multe alternative la carne, e de așteptat ca mai puțină lume să consume Jackfruit, un fruct exotic cunoscut în comunitatea vegană ca unul din puținele alternative la carnea de porc. Uber Eats mai preconizează și o scădere din topul preferințelor a alimentelor pe bază de Matcha și Aloe Vera, în următoarele 12 luni.

 

5 tendințe gastronomice în scădere pentru anul 2019

(top bazat pe analiza a 191.519.375 de căutări, prin comparație cu perioada anterioară)

 

  1. Deserturi pe bază de înghețată

  2. Cafeaua preparată cu apă rece

  3. Matcha

  4. Jackfruit

  5. Aloe vera

 

Cele mai populare căutări în 2018 în rândul utilizatorilor din România

(top bazat pe analiza a 811.974 de căutări)

 

  1. Semințe Chia

  2. Humus

  3. Bulgur

  4. Vegan

  5. Tofu

  6. Tahini (pastă de susan)

  7. Quinoa

  8. Sos Sriracha

  9. Brânză Haloumi

  10. Curcuma

  11. Supa Miso

  12. Usturoi

  13. Miere

  14. Agave

  15. Ghimbir

  16. Kimchi (garnitură tradițională picantă coreeană, preparată din legume fermentate)

  17. Pho (supă originară din Vietnam)

  18. Trufe

  19. Cronut (un desert hibrid, combinație dintre croissant si gogoașă)

  20. Dovleac